Der Spiegel: Putyin és Erdogan vírus is fenyeget

0

„Amikor a koronavírus a Putyogan-vírussal találkozik” címmel közölte Slavoj Zizek a magát Európa-központú marxistának tekintő neves szlovéniai filozófus cikkét a Der Spiegel.

Zizek arra figyelmeztet: a koronavírus és egy Putyin és Erdogan által szított újabb menekültválság együtt pusztító erejű lehet, és a populisták máris dörzsölik a kezüket. Orbán Viktor magyar miniszterelnök máris jelezte: Magyarország lehet az a modell, amelyet Európa majd követ.

A koronavírus-pandémiáról azt mondják, most valóban egy csónakban ül az emberiség. Sok előjel azonban arra mutat, hogy éppen az Európa-csónakot fenyegeti nagy veszély, mert a kontinens felett három vihar tart egymás felé, és pusztító erejük összeadódhat.

Az első két vihar –a járvány és a gazdasági következmények sora – nem Európa-specifikus, bár Európát ez is nagyobb mértékben fenyegeti, mint a többi térséget. Az európai gazdaság stagnál, és emellett erősen összefonódott a világ többi részével, függ tőle.

Ehhez a két viharhoz azonban itt jön egy harmadik is, amelyet a betegség képénél maradva, Putyogan-vírusnak lehetne nevezni. Ez szorosan összefügg az Erdogan-rezsim és az Asszad-rezsim közötti erőszak fellángolásával, amelyet Putyin Oroszországa közvetlenül támogat. Ebben a konfliktusban a felek menekültek millióinak szenvedését használják ki.

Erdogan humanitárius okokkal indokolta, hogy elkezdte a görög határra szállítani a bevándorlókat, azzal, hogy országa már nem tudja kezelni az egyre több menekültet. Az állítás azonban lélegzetelállító cinizmus, hiszen Törökország a szíriai polgárháború része, és így maga is felelős azért, hogy milliók kénytelenek menekülni. Most azt szeretné, ha valaki levenné a válláról a terhek egy részét, vagyis megfizetné a felelőtlen török politika árát.

Látszatmegoldás lett volna, és nem is működött az, amiben Putyin és Erdogan megegyezett, nevezetesen hogy mindkét fél gondoskodik a békéről a maga oldalán.

Ez azonban nem változtat azon hogy Moszkva és Ankara szinte ideális helyzetben van ahhoz, hogy nyomást gyakoroljon Európára: mindkét fél Európa olajellátásnak fontos részét, és a menekültek nagy számát ellenőrzi, és mindkettőt felhasználhatja Európa zsarolására. Putyin és Erdogan hol ellenfél, hol szövetséges, de senki ne dőljön be: a szíriai emberek szenvedése árán folytatott, egyazon geopolitikai játszma résztvevői. És egyiküket sem érdekli a szíriaiak szenvedése, mi több, mindkettő kihasználja azt a saját javára.

Hiba lenne azt a kérdést kutatni, hogy ki felelős nagyobb mértékben, Erdogan vagy Putyin vagy Asszad – mindhármat annak kell kezelni, ami: háborús bűnösnek, akinek a legfőbb célja, hogy gyengítse az egyesült Európát. És mindezt egy olyan pillanatban teszik, amikor globális járvány fenyeget, tehát még fontosabb lenne az együttműködés. A helyük a háborús bűnösök felett ítélkező hágai bíróság előtt lenne.

Az egymás felé tartó három vihar, ha összetalálkozik, hatalmas pusztító erőt fejthet ki, és katasztrofális következményekkel járhat egy olyan menekülthullám, amilyet Törökország szervez a koronavírus idején.

A koronavírust eddig még nem hozták össze a menekültekkel és a migránsokkal, ha volt a vírus kapcsán rasszizmus, akkor azért, mert a járvány veszélyét az „ázsiai másokkal” hozták összefüggésbe. Ha azonban megtörténik – s óhatatlanul meg fog történni, mert lesznek esetek a menekültek között is – akkor annál jobb nem is történhet az európai populisták és rasszisták szempontjából.

A határok lezárására irányuló követelésüket végre tudományos, orvosi érvekkel tudják alátámasztani.

Félelemmel és pánikkal kerül szembe, aki a válság emberbarátibb megoldásával akar próbálkozni.

Zizek kiemelte, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök már jelezte is: Magyarország lehet az a modell, amelyet Európa majd követ.

A katasztrófa megelőzésére Európának a lehetetlent kell megkísérelni: igen gyorsan növelnie kell cselekvőképességét: Erdogan ellen és a menekültekért – figyelmeztetett a filozófus.

Forrás Der Spiegel