Der Spiegel: Ellenméreg kell a szélsőjobb ellen!

0

Orbán, Salvini, Le pen.

A „jobboldali populizmus” fogalma csábítóan egyszerű, de ártalmatlan színben tüntet fel, továbbá egyenlőnek láttat különböző politikai jelenségeket, és ezzel elfedi veszélyes voltukat – figyelmeztetett a Der Spiegel német politikai hetilapban közölt terjedelmes esszéjében Dr. Wilhelm Heitmeyer professzor, a bielefeldi egyetem interdiszciplináris konfliktus- és erőszak-kutatási tanszék alapítója és 2013-ig vezetője.

Heitmeyer felhívta a figyelmet arra, hogy a „jobboldali populizmus” simára csiszolt fogalom, és nem utolsó sorban azért terjed, mert a befogadóban azt a benyomást kelti, hogy jól tájékozott, és egybehangzóan tudja, miről van szó. Az egy kalap alá vonás azonban veszélyes, és differenciálásért kiált. Az egységfogalom használói nem feltétlenül céltudatosan, inkább hanyagságból szolgálják a politikai szereplők ködösítési céljait, anélkül, hogy pontosan meg tudnák nevezni az ideológiai összetevőket. Pedig ez lenne a legfőbb feltétele annak, hogy ellenmérgeket lehessen kifejleszteni.

A professzor az immár a liberális demokráciákat és a nyitott társadalmakat fenyegető jobboldali spektrumban a következő megkülönböztetéseket indítványozza: jobboldali populizmus, a tekintélyelvű nemzeti radikálisnak nevezhető összes változat, és az erőszakos szélsőjobboldaliság, beleértve a neonáci változatokat. Ennek alapján különbséget lehetne tenni az egyes verziókból a liberális demokráciára és a nyitott társadalmakra való veszélyességüket.

A professzor ezt követően részletesen elemezte a németországi helyzetet a fenti megkülönböztetés szerint, majd megállapította: a „jobboldali populizmus” fogalmának mindenre kiterjedő felhasználása rendkívül veszélyes, ezért differenciáltan kell megnevezni a vonatkozó mozgalmakat, pártokat és egyéb szerveződéseket, hogy láthatóvá váljon veszélyes voltuk.

 

Via: spiegel.de

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!