Demokratikus Koalíció: Az NVB a Fidesz szekerét tolja!

Érdemi vizsgálat nélkül elutasította a Demokratikus Koalíciónak a Jean-Calude Junckert, az Európai Bizottság elnökét is ábrázoló kormányzati hirdetések miatt benyújtott kifogását hétfőn a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Molnár Csaba, a DK alelnöke csütörtökön jelentette be, hogy az NVB-hez fordulnak, miután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – a BBC-nek adott interjúban – “bevallotta”, hogy a Jean-Calude Junckert, az Európai Bizottság elnökét ábrázoló plakátkampány valójában egy választási kampány. A DK alelnöke kifogásában kérte az NVB-t, állapítsa meg, hogy a kormány tiltott kampányt folytat.

Az NVB hétfői ülésén Rádi Péter, a testület elnöke azt javasolta, érdemi vizsgálat nélkül utasítsák el a kifogást, mert a bizottságnak nincs hatásköre a kérdésben. Azt mondta, a választási bizottságok a kampánytevékenységet kizárólag kampányidőszakban vizsgálhatják, amely a szavazás napját megelőző 50. naptól – ez az EP-választás esetében április 6. – a szavazás befejezéséig tart. 

Hozzátette: mivel a kifogás a kampányidőszak előtti tevékenységet kifogásolja, a testületnek nincs hatásköre a megítélésére. Megjegyezte: a kampányidőszak előtti politikai tevékenység – ahogyan azt a Kúria korábbi döntéseiben már megerősítette – nem tartozik a választási eljárás szabályai szerint rögzített kampánytevékenységek közé. 

A bizottság 9:4 arányban egyetértett azzal, hogy a testületnek nincs hatásköre a kérdésben, így érdemi vizsgálat nélkül elutasították a kifogást. A vitában Avarkeszi Dezső, a DK delegáltja amellett érvelt, hogy maga a miniszter ismerte el a kampánytevékenységet. 

Litresits András (MSZP) felvetette: mi értelme van annak, hogy a választási eljárási törvényben rögzítette a jogalkotó, hogy a szavazást megelőző 50. napon kezdődik a kampány, ha az NVB nem tud ennek érvényt szerezni. 

Fábián Adrián, a testület Országgyűlés által választott tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy a bizottság nem tudja orvosolni a választási eljárási törvény kampánykezdetre vonatkozó “tévedését”.

Fazekas Tamás (Párbeszéd) szerint sincs lehetősége a testületnek a kifogás érdemi vizsgálatára. 

Az NVB határozata nem jogerős, három napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani ellene a Kúriánál. 

olkt.hu/MTI

Kapcsolódó cikkek

Jön a Néger-CSOK program migránsoknak

O.L.K.T.

Családok halála; Bayer 6 millió rohadékja, Kövér pol. bírái

O.L.K.T.

Újabb fordulat a Gyárfás Tamás ügyben

O.L.K.T.

Hozzászólok