Csernobil megismétlődik

0

Sugárfertőzés érhette azokat az orosz orvosokat, akik a múlt havi, balul sikerült rakétakísérlet sérültjeit látták el. Nem tudták, hogy nukleáris katasztrófa túlélőit kezelik, így nem is tettek óvintézkedéseket. Szakértők úgy látják, az orosz vezetésnek még ma is a fontosabb a katonai titoktartás, mint az emberek egészsége.

Nukleáris szakértők fejezték ki aggodalmukat azzal kapcsolatban, hogy Vlagyimir Putyin, orosz elnök és kormánya életeket kockáztat azzal, hogy próbálja eltussolni az augusztus elején történt rakétarobbanás körülményeit.

Az észak-oroszországi baleset titkos információkat tárhat fel az ország nukleáris létesítményeiről.

“Úgy hiszem, Oroszország megpróbálja megőrizni a nyugalmát. Biztosítani akarják az embereket arról, hogy egyáltalán nincs semmi veszély. Én ezt nem hinném el.” – fogalmazott a Fegyverkezést Ellenőrző Egyesület szakembere.

A katasztrófa öt tudós életét követelte. Az orosz Védelmi Minisztérium először csak két alkalmazott haláláról számolt be, valamint azt nyilatkozta, hogy káros anyag nem került a légkörbe, és a sugárzás normális. Később azonban kiderült, hogy a térségben a háttérsugárzás szintje több, mint fél órán át a megengedett háromszorosa volt.

És mivel a kísérletet a Fehér-tengeren végezték, tudósok most attól tartanak, hogy a vízbe is radioaktív anyag kerülhetett.

“Azok, akik a közelben laknak, hosszú távon sugárzásnak lehetnek kitéve és ez elég aggasztó.” –fogalmazott egy fegyver ellenőr.

A szakemberek azt is hozzátették, a sugárzás akár több száz kilométerre is tovább terjedhetett a levegőben. Elenyésző mennyiségű radioaktív jódot mutattak ki például norvég-orosz határon is. A héten a hatóságok ki akartak telepíteni egy falut, amely a baleset közelében fekszik. Az akciót végül visszavonták. Az orosz atomenergia intézet akadémikusa szerint a lakosság egészségét semmi nem fenyegeti. A sérülteket ellátó orvosokat jelenleg Moszkvában vizsgálják, ők nem tudtak arról, hogy sugárferőzött betegeket látnak el.

Azt nem tudni, hogy pontosan milyen fegyveren dolgoztak a tragédia idején, de Oroszország már közölte, hogy folytatják az új fegyvertípusok fejlesztését. (atv.hu)

forrás:https://civilhetes.net/csernobil-megismetlodik