“Csak rosszabb lett a helyzet” – az Európai Parlament ítélőszéke előtt állt újra a NER

0

Az EP megvitatta, mi történt 2018 szeptembere, a Sargentini-jelentés elfogadása óta. A többség szerint csak rosszabb lett a helyzet.

2018 szeptemberében szavazta meg az Európai Parlament a Sargentini-jelentést, azaz egyetértett azzal, hogy az EU alapértékeit komoly veszély fenyegeti Magyarországon. A kormány szerint mindez Soros György mesterkedése, Brüsszel és Strasbourg azért bünteti az Orbán-kormányt, mert az nem akarja engedni a migránsok korlátlan beteleptését. Itt hangoztt el az azóta klasszikussá vált mondat Orbán szájából: „mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk”. Most újra összeült a EP, hogy áttekintse, mi történt a jelentés elfogadása óta, de ezúttal nem volt remény újabb Orbán-klasszikus születésére, mert Magyarország nem képviselteti magát ezen a vitán, ugyanis az csak egyszerű EP-választási színjáték Orbán értelmezése szerint. Az EUobserver szerint most az a kérdés, a vita után aktívabb lesz-e a tagországi kormányfőket, minisztereket tömörítő Európai Tanács, amely sokkal csendesebb Magyarország ügyében, mint az Európai Bizottság vagy a Parlament. A helyzet pedig szeptember óta csak rosszabb lett.

A vita főbb megállapításai:

-A kormánypárti vagy Orbánnal szimpatizáló képviselők a szokásos érveiket vették elő: EP-választási vita zajlik, Magyarországot büntetni akarja Brüsszel, mert nem hajlandó bevándorláspárti lenni, a Magyarország elleni vádak hazugságok.

-Frans Timmermans EB-alelnök szerint az Európai Bizottság konkrét ügyekben konkrét kérdéseket tett fel, ezekre várja a választ. Az Európai Tanácsnak is lépnie kellene a 7-es cikkely szerinti eljárásban, ahogy az  annak rendje szerint következik.

-Judith Sargentini és több más képviselő is arról beszélt, a helyzet roszabb lett a jelentés elfogadása óta, a magyar kormány pedig azóta nem kommunikál, nem áll ki vitákra.

-Erős kijelentések is elhangzottak: “Magyarország látszatdemokrácia” (Josef Weidenholzer), “Magyarország Európa siralomháza lett” (Szanyi Tibor), “Senkit nem érdekli a maga szerencsétlenkedése!” (Morvai Krisztina Judith Sargentininek), “Ennek a (azaz az Orbán-)politikának nincs helye az EU-ban” (Nidermüller Péter), “Ez a vita a magyarságunkat akarja megbélyegezni” (Tőkés László)

Forrás HVG https://m.hvg.hu/itthon/20190130_Orban_ujra_az_Europai_Parlament_iteloszeke_elott