Burány Béla: “Valóban az összeomlás szélén volt a Honvédkórház”

Valóban az összeomlás határán volt tavaly augusztusban a Honvédkórház sürgősségi centruma – ismerte el a részleg eddigi, hamarosan távozó megbízott vezetője.

A hvg.hu birtokába jutott egy levél, amelyet a Honvédkórház sürgősségi centrumát eddig megbízottként vezető Burány Béla írt leköszönése alkalmából a beosztottjainak.

A január 22-én kelt levélben Burány meghökkentő szavakkal vet számot az osztály elmúlt időszakáról, maximálisan igazolva, az SBC éléről augusztus végén lemondott elődje, Zacher Gábor állításait:

„2018. szeptember 1-én egy működésképtelen SBC-t vettem át: az orvos-létszám a gyógyítási feladatok ellátásához minimálisan szükséges szint felét sem érte el, úgyhogy nem volt érvényes szeptemberi orvosi beosztás.

A szakdolgozói oldal is messze elmaradt az elégséges szinttől, mennyiségében és minőségében egyaránt. Az elengedhetetlenül szükséges betegmegfigyelő monitorok, vérgáz-készülék, lélegeztető gépek, illetve egyéb alapvető eszközök (pl. EKG-k, vérnyomásmérők, hőmérők, kapnometria, stb.) teljes vagy részleges hiánya, valamint tartós működési zavarai álltak fenn.

Az SBC-n már alig maradt kihasználatlan tér, ugyanakkor több fontos működési elem nem, vagy csak részlegesen, és problémásán működött (pl. triázs-helyiségek, detoxikáló, veszélyes hulladék-raktár, oktatóterem, személyzeti tartózkodók/pihenők, stb.)”  – áll a levélben.

Az akkori helyzet ecsetelése után Burány Béla a levélben hosszan sorolja az időközben eltelt öt hónapban bekövetkezett pozitív változásokat, például a kiharcolt béremeléseket, az új eszközöket vagy az újonnan felvett munkatársakat.

„Amit lehetett, megtettem. Egyúttal a Honvédkórház felé érzett, régóta fennálló érzelmi tartozásomat is leróttam. Mindezek után nyugodt lélekkel, sok erőt és jó szerencsét kívánva adom át a stafétát utódomnak”

– írta.

A honvédelmi minisztérium és egyes orgánumok Zacher Gábor lemondása után következetesen cáfolták, hogy gond lenne a sürgősségi centrumban. Azt állították, hogy az osztályvezető határozott idejű vezetői szerződése lejártának közeledtével, és tudva, hogy azt nem hosszabbítják meg, sértettségből saját maga próbálta negatív színben feltüntetni munkahelyét és az ottani körülményeket. 

A portál emlékeztetett, Németh Szilárd, a tárca parlamenti államtitkára még múlt héten is azt írta válaszként a Honvédkórházbeli állapotokról írásbeli kérdést benyújtó LMP-s Demeter Mártának, hogy

„A Honvédkórházban nincs válsághelyzet, csak az ön fejében.”

Kapcsolódó cikkek

Diktátor hívta meg a diktátort!

Rubóczki Tamás

Itt valami nagyon büdös. Eltűnt mind a 11 ezer választási jegyzőkönyv az NVI-nél, és csak szombatra lesz meg

O.L.K.T.

Borkai! Konyec!

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!