Brutálisan sok tanár hiányzik a szeptemberi tanévkezdéshez – mutatjuk a számokat!

Katasztrófa szélén az iskolák: Ennyi tanár hiányzik a szeptemberi tanévkezdéshez!

Szó szerint kiürül az ország – Elképesztő, hány betöltetlen tanári állás van Magyarországon!

“A pedagógushiány nem országos, hanem helyi léptékű jelenség, amelyet az egyes tanintézmények helyettesítéssel kezelnek.”

Ezt mondta Rétvári Bence, az oktatásért is felelős minisztérium, az Emmi államtitkára a Magyar Időknek. És azt is, hogy:

– a kormány számos intézkedést hozott a tanárszakos hallgatók létszámának növelése érdekében, így számuk az elmúlt években fokozatosan nőtt, 2013-ról 2017-re 79 százalékkal,

– az oktatási rendszerbe a pedagógus-utánpótlás biztosítására 2011 óta több ösztönzőleg ható eszközt is beépítettek.

A kormány által létrehozott Közszolgálati Állásportálon, a Közigálláson a kormány­tiszt­vi­selői, köztisztviselői és közalkalmazotti álláslehetőségek érhetők el. Rétvári kijelentése nyomán utánanéztünk, mekkora a pedagógushiány, azaz hány helyen keresnek jelenleg, a tanév megkezdése előtt több mint egy hónappal. Leginkább tanárokat és tanítókat.

Közel 2400 álláshirdetést talált a 24.hu a tanítók és a tanárok számára. Ez összesen 523 település között oszlik meg, csak Budapesten 582 helyet kellene betölteni a szeptemberi tanévkezdésig.
Az álláshirdetések egy része a különböző Tankerületi Központok intézményeibe szól, egy részük pedig a Szakképzési Centrumok alá tartozó szakközépiskolákba és szakgimnáziumokba.
Vannak egészen döbbenetes helyzetben lévő iskolák is:

Jászladányban például 11 tanár és tanító hiányzik a tanévkezdéshez, Hernádvécsén pedig 14.

Több településen, köztük Budapesten, Kerepesen vagy Fábiánsebestyénen is van olyan intézmény, ahol „bármely szakos” tanárt keresnek.
Több mint 460 olyan álláshirdetést találtak, amelyben a keresett tanár egyik szakját meg sem határozták, a hirdetésben például az szerepel, hogy „fizika-bármi”, vagy „ének-bármi”.
Teljesen bizonytalan, hogy kik fogják feltölteni ezt a több mint kétezer üres helyet szeptember elejéig. Az eredmény térképen még látványosabb, mutatjuk is:

Forrás: Közigazgatási Állásportál

 

 

olkt.hu/24.hu

Kapcsolódó cikkek

És egyszer majd jön a behívó parancs és el kell menni Orbán parancsára.

O.L.K.T.

Mindent megtesz a hatalom, hogy eltitkolja a szegénységet

O.L.K.T.

Szíjjártó az egész ország nevében megsértődött azért, mert a BBC riportere szerint Magyarországon már nincs demokrácia.

O.L.K.T.

Hozzászólok