Brutális káosz ismét a Honvédkórházban!

Kész csoda, hogy eddig még nem történt tragédia.

Szeptember elsején mondott fel az utolsó radiológus a Honvédkórház akut sebészeti ellátást és ügyeletet is adó Podmaniczky utcai telephelyén – számol be róla a HVG.

Már hónapokkal ezelőtt jelezték a kórház főparancsnokának, hogy végzetes következményekkel járhat a munkaerő-hiány.

Asszisztensek elvégzik ugyan az ügyeletes orvos által kért CT- és röntgenvizsgálatokat, az elkészült felvételeket viszont

szakorvos híján egy az intézménnyel szerződött szegedi magán diagnosztikai cég elemzi,
távleletezéssel.

Ez a megoldás nem rossz előre tervezett vizsgálatoknál, viszont sürgősségi beavatkozás szükségessége esetén rengeteg időt veszíthet a beteg.

Ennél rosszabb helyzetben már csak azok vannak, akiknek ultrahang vizsgálatra van szüksége: ott ugyanis elengedhetetlen a szakorvos jelenléte. Tehát, ha délután 4 után valakin ilyen vizsgálatot kellene elvégezni, akkor a Podmaniczky-ből az ügyeletes orvos átszállíttatja a beteget a Róbert Károly körúti központi helyre, ahol az amúgy is leterhelt orvosok el tudják végezni az ultrahangot, majd utána vissza kell szállítani a beteget az ügyeletre és ott dönteni az esetleges további vizsgálatokról.

Ez például egy gyomorvérzés vagy vakbél-perforáció esetében végzetes időkiesést jelenthet.

A HVG belső forrásokra hivatkozva az írja, nem ritka, hogy fél nap alatt négyszer-ötször fordul a mentő a két telephely közt.

Zűrös volt a szeptember a Honvédkórház életében, akkor omlott össze a sürgősségi osztályuk is kis híján, és Káslerék ahelyett, hogy minden erejüket a helyzet javítására fordítanák, olyan agymenésekbe öntik a pénzt, mint például a Magyarságkutató Intézet, emellé pedig friss adatok szerint 25 ezer szakdolgozó hiányzik az egészségügyi ágazatból.

 

 

olkt.hu/hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

Szégyen gyalázat! Ma este is kikapott a Magyar Labdarúgó Válogatott!

Rubóczki Tamás

Ettöl igazán veszélyes a kormány terrorveszély-terve

O.L.K.T.

Orbán Viktoron és oligarcha vején röhögtek a német köztévé egyik műsorában

O.L.K.T.

Hozzászólok