Brutális élelmiszer ár drágulás: van olyan gyümölcs, aminek 300 százalékot emelkedik az ára!

Akár 2000 forintba is kerülhet a cseresznye kilója, amihez tavaly már ennek a negyedéért hozzájuthattunk.

Most viszont van olyan fajta, ahol szinte a termés egésze kiesett. A termelő azt mondta tavaly erős volt a fák terhelése a sok gyümölcs miatt, a téli időszakban hol meleg, hol meg nagyon hideg volt, most pedig a sok eső okozta a bajt. De nem csak a cseresznye, hanem a burgonya is nagyot drágult.

Áll a víz az eperföldön, az ország nyugati részén egy hétig esett az eső, a hőmérséklet pedig a 10 fokot sem értre el – ez az oka annak, hogy a boltban drágábban juthatunk hozzá, mint egy évvel korábban.

Az ATV Híradónak egy termelő elmondta: a cseresznye ebben az évben nincs túl jó helyzetben.

„Már azt az áprilist követő időszakban lehetett érzékelni, hogy bizonyos fajtákból akár 80-90%-os termés is kiesett. Mi átlagosan akkor úgy számoltuk, hogy nagyjából olyan 30-50% a termékkiesés”

– magyarázta Kelemen László, az Agro Conzulting egyik tulajdonosa.

A mostani időszakban a kereskedők 1000-1200 forintot fizetnek a termelőnek a cseresznye kilójáért, ami azt jelenti, hogy nekünk a boltban ennél már jóval többet: 1500, de akár 2000 forintot is kell adni.

Összehasonlításképpen tavaly 300 és 700 forint között volt a gyümölcs ára. Ráadásul, amikor már lehet kapni magyar cseresznyét, akkor utána külföldről több már nem jön be.

A burgonya ára is nagyot emelkedett, az új és régi krumpli kilója egységesen meghaladja az 500-700 forintot, van ahol a 800-at is átlépi. Itt is jelentős a drágulás, ha azt nézzük, hogy tavaly még 200 forint körül lehetett hozzájutni a burgonya kilójához. Az eper is emelkedik, az eddigi 2200-3000 forint közeli árak akár 4000 forintra is felkúszhatnak kiló áron.

Kapcsolódó cikkek

Közvádas eljárás a Fidesz kedvenc biztonsági cége ellen!

O.L.K.T.

Tűzijáték a Várban, helikopterek a földön, halottak a Dunában

O.L.K.T.

TITKOLJA A MAGYAR KORMÁNY A KORRUPCIÓS JELENTÉST

O.L.K.T.