Brüsszelből jött a pofon Orbánnak!

Pénzdolgokban nincs helye tréfának, kiváltképpen akkor, ha közpénzről van szó. De azért enyhén szólva röhejes, hogy milyen manőverek után jutottunk hozzá a már megítélt brüsszeli támogatásokhoz. Ugyanis – amint a Portfolio információiból megtudható – a magyar kormánynak ki kellett fizetni egy rakás büntetést azért, hogy Brüsszelben megnyissák a pénzcsapot, és a már elnyert újabb támogatások átutalása megkezdődjön.

A magyar kormány az európai uniós támogatások felhasználása miatt már jó ideje elszámolási vitában volt a brüsszeli bizottsággal. Május óta felelős kormánytisztviselők utazgattak Brüsszel és Budapest között, s alkudoztak erről-arról az ottani illetékesekkel. Végül meg is állapodtak a részletekben. Pontos összegekről hivatalos tájékoztatást a közvélemény nem kapott, de a Portfolio közlése szerint a támogatások szabályellenes felhasználása miatt Magyarország legkevesebb 50 milliárd, de maximum 300 milliárd forint büntetést fizet.

Az éppen csak csordogáló információk alapján elmondható, hogy cifra dolgok estek meg ebben a pénzügyi időszakban. Az alkudozás nyomán például a vízügyi fejlesztésekre kapott pénzből 25 százalékra rúgó összeget kellett kivenni, s a számlákat a magyar költségvetésből állni. Más támogatási ügyletekben annyi hibát találtak az ellenőrök, hogy 10 százalék átalánykorrekciót kellett a kormánynak vállalni.

Ami biztosan állítható: Magyarországon a brüsszeli támogatások egy része kézen-közön egyszerűen eltűnt. A „szabályellenes felhasználás“ kissé eufemisztikus minősítés lehet, előfordulhat, hogy a támogatások egy részét a közelben üldögélő döntéshozók, vagy a felhasználók egyszerűen ellopták.

Nem tudunk arról, hogy az Állami Számvevőszék, az ügyészség, vagy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal kellő csinnadrattával ellenőrzéseket indított volna a történtek feltárása és a felelősök személyének megállapítása érdekében. A kormány képviselői pedig csűrték-csavarták, Brüsszelben védekeztek ezzel-azzal, hogy nem is így volt, nem is azt tettük, a szabálytalanságok nem is olyan súlyosak, főként pedig másutt is vannak bajok.

És Brüsszel a kifogások egy részét elfogadta, úgy tetszik, megsimogatták Orbán buksiját, s azt mondták: na ne sírjatok, ha kifizetitek, amit rátok róttunk, itt vannak az újabb pénzek de a jövőben jobban vigyázzatok rá! És az újabb pénzeső megindult, csekély öt hét alatt 500 milliárd forint EU támogatás hizlalta az államkasszát. Ebben a hónapban a mérleg akár szufficites is lehet. Pedig az elveszett összegeket persze a költségvetés, vagyis a jó nép fizeti, ha nem is tud róla. Nem hallottuk, hogy a frissen összegányolt állami költségvetésben lenne olyan rubrika, amely az ellopott EU támogatások miatti büntetés összegét irányozná elő a kiadási sorokban.

Ilyentájt, helyhatósági választási kampány idején a választók esetleg eltűnődhetnek azon, hogy a megfelelő személyekre és pártokra bízták-e eddig az évi kb. 1000 milliárd forintnyi uniós támogatás felhasználásának irányítását és ellenőrzését!

Kapcsolódó cikkek

Lázár azt mondta, hogy az idén télen senkit sem hagynak az út szélén!

Rubóczki Tamás

Újabb, brutális tényeket tettek közzé Borkai Zsoltról!

O.L.K.T.

Mai Bakondi

O.L.K.T.