Brüsszel: új lépések jöhetnek a korrupció elleni harcban

Új mechanizmust sürgetnek az uniós tagországok a korrupció elleni harcban. Az igazságügyi minisztereinek luxemburgi tanácskozásán tárgyaltak az ügyről.

A svéd igazságügyi miniszter szerint egy fillért sem szabad adni azoknak, akik nem veszik komolyan a korrupció elleni harcot.

“Végül is ez az adófizetőink pénze. A véleményem szerint egy olyan országnak, amely nem teszi meg a szükséges lépéseket, egy cent uniós pénzt sem kellene kapnia. Mindent meg kell tennünk, hogy az uniós források ne rossz zsebekben kössenek ki”

– mondta Morgan Johansson svéd igazságügyi miniszter.

A vitában felszólaló magyar államtitkár visszautasította, hogy a korrupció ügyében kettős mércét alkalmazzanak.

Magyarország viszont támogatja, hogy az unió egésze csatlakozzon a korrupció elleni fellépést koordináló szervezethez, a GRECO-hoz (az Európa Tanács korrupcióellenes). A GRECO eddig is sok ajánlást tett a tagországok felé. A kormány azonban több, mint egy éven át blokkolta az ajánlások nyilvánosságra hozatalát a magyarországi ügyekben. Végül három jelentést augusztus elsején hoztak nyilvánosságra, ezekből kiderült, hogy a GRECO négy éve átadott 18 ajánlása közül ötöt hajtottak végre kielégítő mértékben.

A szervezet főtitkára most így nyilatkozott.

“Eddig is olyan dolgokat kértünk a tagországoktól, amelyeknek betartására önként vállalkoztak az Európa Tanácsban. Ezek az összeférhetetlenséggel kapcsolatos ügyek, hogyan léphetünk át a közszférából a magánszférába? Ott vannak az ajándékozás kérdései és a másodállások ügyei is”

– mondta a GRECO főtitkára, Gianluca Esposito az Euronewsnak.

Az unió csalás elleni hivatala, vagyis az OLAF szerint a Magyarországra érkező uniós pénzek közel négy százaléka problémás. Szintén Magyarországon indult a legtöbb OLAF-vizsgálat tavaly.

Ville Itala, a hivatal vezetője az Euronewsnak azt mondta, hogy Magyarországra utazna, hogy személyesen tisztázza, mi áll a nagyszámú vizsgálat hátterében.

A látogatás valószínűleg jövőre lesz majd, Itala igazságügyi vezetőkkel köztük Polt Péterrel szeretne találkozni.

Az igazságügyi miniszterek vitájában egy tagállamot sem említettek név szerint.

Kapcsolódó cikkek

“az iskola egyik diákja beszámolt az eseményekről, miszerint összeszedték a tanárok kocsikulcsait, hogy átkutassák a kocsik csomagtartóit, valamint az utastereit, hogy ezt követően minden olyan diákot is átvilágítsanak, akik meghallgatták a nagy Áder Jánost. Hol a büdös úristenben élünk, “

O.L.K.T.

Kifogást teszek a Fővárosi Választási Bizottságnál a józsefvárosi óvodákban zajló jogsértő aláírásgyűjtés miatt.

O.L.K.T.

Menczer Tamás: Felháborító a magyar lakosság viselkedése egy elismert elnökkel szemben!

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!