Brüsszel nem enged: ha az Elios “ártatlan”, az adófizetők fizethetik a korrupció árát

Mi egyszerű állampolgárok talán felfogni sem tudjuk, hogy mennyi pénzt lopott el tőlünk a Kedves Vezető veje.
Ennek ellenére nem talált bűncselekményre utaló nyomot a magyar vizsgálat, az EU-nak az OLAF megállapításai is elegendőek. Az Európai Számvevőszék eközben az OLAF jogköreinek bővítését kéri, hogy az Európai Ügyészségből kimaradó országok se úszhassák meg büntetlenül a korrupciót.
Mivel az Európai Bizottság nem a magyar nép ellensége, nem fogja lezárni az Elios Zrt. ügyét, amíg nem sikerül teljesen tisztázni az OLAF vizsgálat eredményét, és amíg nem születik megállapodás a magyar kormánnyal arról, hogy szükség van-e pénzbüntetés kiszabására — jelentette ki Corina Cretu, az uniós testület regionális politikájáért felelős tagja az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságában. A biztos megerősítette, hogy a magyar hatóságok nem értenek egyet az EU Csalás Elleni Hivatalának a megállapításaival.
— Szoros figyelemmel követjük Magyarországon, hogy felvetődik-e az összeférhetetlenség gyanúja a pályázatok kiválasztása és a projektek elnyerése során.
— fejtette ki Corina Cretu.

Hozzátette: — Arra is kíváncsiak vagyunk, hogy mi történik a közbeszerzések terén, és hogy milyen következményei vannak az OLAF-vizsgálatoknak. Az Európai Bizottság jelenleg tíz tagállamban — köztük Magyarországon — vizsgálja az egyetlen ajánlattévővel bonyolított közbeszerzéseket. Az erről szóló jelentését ez év végén fogja nyilvánosságra hozni. Cretu azt is elmondta, mindez csak a jéghegy csúcsa, hiszen
“jelenleg 1 milliárd euró (320 milliárd forint) pénzügyi követelésük van Magyarországgal szemben a korrupció és egyéb szabálytalanságok miatt.”
Az OLAF, azaz az EU Csalás Elleni Hivatala az Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios Zrt. kapcsán azt tárta fel, hogy a cég 35 magyar településen a közvilágítási tendereket pénzügyi szabálytalanságok és összeférhetetlenségek közepette nyerte el és valósította meg, súlyosan sértve az EU pénzügyi érdekeit. Azt javasolták az Európai Bizottságnak, hogy a kifizetett 13 milliárd forintnyi eurót követelje vissza.
“Mint kiderült, ezen az sem változtat, hogy a magyar rendőrség nem talált bűncselekményre utaló nyomot; ám innentől kezdve az uniós követelés nem az Eliost és tulajdonosait érinti hátrányosan, hanem a magyar adófizetőket.”
Az Európai Bizottságnak ugyanis az OLAF megállapításai is elegendőek. Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő hozzászólásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az OLAF rosszul dolgozik, mert megállapításai nem állják ki az igazság próbáját sem a Budapest Szíve program, sem az Elios Zrt. esetében. Ez ugyanakkor nem hangzik épp meggyőzően annak fényében, hogy például az Elios-csalások modelljének tartott hódmezővásárhelyi beruházás dokumentumaira rá sem nézett a Nemzeti Nyomozó Iroda.
Az OLAF mit sem ér az Európai Ügyészség nélkül – A jövőben keményebben is felléphet az EU.

Forrás:https://nepszava.hu/3016118_brusszel-nem-enged-ha-az-elios-artatlan-az-adofizetok-fizethetik-a-korrupcio-arat

Kapcsolódó cikkek

Mirkóczki Ádám: Borkai orgiája nemzetbiztonsági kockázat! (+Videó)

O.L.K.T.

Demokratikus Koalíció: Szégyen, gyalázat!

Rubóczki Tamás

Ami az útjukba esett mindent összetörtek a fideszesek!

Rubóczki Tamás