Breaking: Újabb lövések dördültek Ukrajnában!

Az MTI és a CNN információi alapján a két páncélozott tüzérségi kishajót érte találat, a harmadik – egy vontatóhajó – is megállásra kényszerült. Az ukrán haditengerészet tájékoztatása alapján mindhárom hajót orosz különleges egységek szállták meg – számolt be róla az Euronews.

Riadókészültségbe helyezték az ukrán haditengerészet teljes állományát a fekete-tengeri orosz agresszió miatt, minden hadihajót kivezényelnek a tengerre – közölte az ukrán haditengerészet.

Közben:

Petro Porosenko ukrán elnök kérésére Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfő délutánra összehívta Brüsszelben a NATO-Ukrajna Bizottság nagyköveti szintű rendkívüli ülését a Kercsi-szorosban kialakult helyzet megvitatására.

Az észak-atlanti katonai szövetség tájékoztatása szerint a NATO főtitkára és az ukrán elnök hétfőn délelőtt telefonon egyeztetett az Azovi-tengeren és a Kercsi-szorosnál vasárnap történt incidensről.
A főtitkár kijelentette, hogy a NATO teljes mértékben támogatja Ukrajna területi egységét és önállóságát, beleértve a nemzetközi jog szerinti területi hajózási jogát felségvizein.

A NATO és az Európai Unió vasárnap önmérsékletre intette Oroszországot és Ukrajnát, miután az ukrán haditengerészet bejelentette, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat határőrsége tüzet nyitott a Kercsi-szorosból kifelé tartó három hadihajóra, majd az orosz különleges egységek elfoglalták azokat.

Oana Lungescu, az észak-atlanti szövetség szóvivője nyilatkozatában hangsúlyozta, Oroszországnak biztosítania kell az ukrán kikötők akadálytalan megközelítését „a nemzetközi jognak megfelelően”.
Közeben Donald Tusk, az Európa Tanács elnöke is elítélte az azovi-tengeri orosz agressziót. Az orosz hatóságoknak vissza kell szolgáltatniuk az ukrán hajókat és tartózkodniuk kell a további provokációktól – írta.

 

olkt.hu/euronews.com

Kapcsolódó cikkek

Gulyás Gergely baromságokat beszél

O.L.K.T.

Így nőtt ötszörösére a Puskás stadion ára

O.L.K.T.

Az a rezsiutalvány az idősebb generáció alculköpése

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!