Breaking: Nincs megállapodás Trump és Kim Dzsongun csúcstalálkozóján Hanoiban!

0

Második, egyben utolsó napjához ért az amerikai elnök és az észak-koreai vezető vietnámi találkozója. A diplomáciai esemény legnagyobb kérdése, hogy sikerül-e áttörést elérni Észak-Korea nukleáris leszerelése és a Koreai-félsziget atommentesítése ügyében, amelyről a felek a tavaly júniusi első, szingapúri csúcstalálkozójukon egyeztek meg.

Az elmúlt hónapokban azonban kiderült: Trump és Kim eltérően képzeli el a leszerelés menetét. Az Egyesült Államok azt követelte, hogy Észak-Korea egyoldalúan adja fel nukleáris arzenálját, míg Phenjan egyenértékű gesztusokat vár Washingtontól cserébe. Az elmúlt időszakban “több megfontolásra, erőfeszítésre és türelemre volt szükségünk, mint valaha”, hogy létrejöhessen ez a találkozó – hangsúlyozta Kim, dicsérve Trump bátor, párbeszédet kezdeményező döntését.

A két politikus csütörtökön reggel, magyar idő szerint 9 órakor ad közös sajtótájékoztatót, amit 12-kor munkaebéd követ, majd 14 órakor előreláthatólag közös szándéknyilatkozatot is aláírnak. A találkozó előtt Trump a Twitteren ígéretet tett rá: Kimmel együtt keményen fognak dolgozni azon, hogy eredményt mutathassanak fel az atommentesítés ügyében. Szakértők szerint a hanoi csúcs másik központi témája az 1950-53-as koreai háború lezárása lehet, amely békeegyezmény helyett fegyverszünettel ért véget.

Donald Trump és Kim Dzsongun csúcstalálkozó a vietnámi Hanoiban./Fotó. Euronews

olkt.hu

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!