Botrány a Parlamentben!

A parlament a munkaidőkeret emeléséről szóló fideszes javaslat tárgyalásával folytatta ülésnapját szerdára virradó éjszaka. Az ellenzéki képviselők a kedd esti órákban kezdődő általános vitában több mint négy órán keresztül kifogásolták a változtatásokat, mígnem Lezsák Sándor levezető elnök nem adott szót az ismételt felszólalásokra.

Varga László (MSZP) azt mondta: a törvény megszavazása és kihirdetése esetén az ellenzéki pártok összefogva meg fogják találni azokat a demokratikus eszközöket, amelyek “jobb belátásra” térítik majd a kormányt.

Lezsák Sándor levezető elnök jelezte, hogy a házszabály értelmében nem fog már minden bejelentkezett felszólalónak újra szót adni és kérte a képviselőket, hogy a törvényről beszéljenek, ne térjenek el a tárgytól és ne ismételjék meg a korábban már elhangzott álláspontokat.

A következőként felszólaló Varju László (DK) betartva az elnök kérését felolvasta a törvényjavaslat teljes szövegét.

Az összesen mintegy ötórás vita végén Lezsák Sándor a házszabályra hivatkozva nem adott szót több, ismételten felszólalásra jelentkező ellenzéki képviselőnek és lezárta a vitát.

“Kósa Lajos előterjesztői zárszavában úgy fogalmazott, “régen hallott ennyi marhaságot”,

mint amennyit az ellenzék elmondott a vitában.

A zárszó elhangzása után az ellenzéki képviselők ügyrendi felszólalásokban nehezményezték, hogy Lezsák Sándor megvonta tőlük a szót, illetve nem adott lehetőséget ismételt felszólalásokra. Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), Vadai Ágnes (DK), Demeter Márta (LMP) és Szél Bernadett (független) is azt kérte, hogy a levezető elnök azonnal függessze fel az ülést és hívja össze a házbizottságot, mert szerintük túlterjeszkedett hatáskörén. Tordai Bence (Párbeszéd) azt kezdeményezte, hogy a továbbiakban más alelnök vezesse az ülést, ha ez nem lehetséges, akkor függesszék fel az ülést.

Lezsák Sándor válaszában kijelentette, mindenben a házszabály szerint járt el, ha ezzel a képviselők nem értenek egyet, akkor forduljanak a házbizottsághoz.

Az ellenzéki képviselők ezt követően az utolsó két napirendi pont tárgyalásáról kivonultak az ülésteremből.

“Lezsák Sándor levezető elnök a rabszolgatörvény vitájánál vagy elvette a szót az ellenzéki képviselőktől, vagy meg sem adta azt”

– írta Vadai Ágnes közösségi oldalán a vitát követően.

“Úgy terveztük, hogy hajnalig bent maradunk az ülésteremben képviselőtársaimmal a törvényről vitázni. Ezzel kiállva a munkavállalók jogai mellett és azért is, hogy megmutassuk a kormánypártiaknak, milyen az, amikor rájuk kényszerítik a túlórárát. Mert ez a Fidesz nagy terve, ezt akarják megszavazni, hogy az emberek akár 400 óra túlórára is kötelezhetőek legyenek!”

– tette hozzá a Demokratikus Koalíció képviselője.

 

 

olkt.hu/MTI

Kapcsolódó cikkek

Incidensek a diáktüntetésen – a Készenléti Rendőrség is kivonult! (+Képek)

Rubóczki Tamás

EMBERTELEN! Három rendőrautóval állítottak elő egy hajléktalant, miközben a lakók próbálták megvédeni

O.L.K.T.

Erősen csökken a Fidesz népszerűsége…”Ebből még baj lesz!” Nem nyerő már a sorosozás és a migráncsozás.

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!