Botkára atombombát dobna a Fidesz- írja a Magyarnarancs

0

Botkára atombombát dobna a Fidesz – írja a Magyarnarancs.

Szinte titokban épül a Szegedi Tudományegyetem egyik épületének alagsorában egy tévéstúdió. Mindez a közelgő választással lehet összefüggésben.

Biztosnak tűnik, hogy a hírstúdió kiépítésével a helyi Fidesz évek óta egy olyan erős és meghatározó „ellen-televízió” elindítását fontolgatja és készíti elő, amely ellenpólust képezhet az önkormányzati fenntartású Szeged Tv-vel szemben.
A szegedi médiaviszonyok megértéséhez néhány alapismeretre van szüksége azoknak, akik nem az ország harmadik legnépesebb városában élnek.
Szegeden évtizedek óta meghatározó véleményformáló sajtóorgánum a Délmagyarország című napilap, amely egy éve került Andy Vajna érdekeltségi körébe. A kormánnyal baráti viszonyban lévő kaszinótulajdonos, filmügyi biztos a Lapcom Médiacsoport megvásárlásával jutott a Bors című bulvárlap mellett a Kisalföld és a Délmagyarország című megyei napilapokhoz és két nyomdához, köztük a szegedihez.
A győri Kisalföld korábban sem volt harcos ellenzéki orgánum, ám a Szegeden csak Délmagyarnak becézett lap nem számított a baloldali többségű városvezetés ellenségének. A tranzakciótól részben azt várták kormánykörökben, hogy megrendíti majd Botka László polgármester és körének pozícióit, így teremtve lehetőséget arra a Fidesznek, hogy 2002-es bukása után újra átvegye a város irányítását.
Vége a finomkodásnak
Úgy fest azonban, a pártvezetés nem elégedett Andy Vajna csapatának teljesítményével, hiszen egyre több jel mutat arra, hogy a Lapcom is átkerül a Mészáros Lőrinc-féle Médiaworks érdekeltségi körébe, amely már így is letarolta a megyei napilapok piacát.
Tény, a Délmagyar a tavalyi tulajdonosváltást követően nem úgy rontott neki Botkának, mint „tót az anyjának”, ami egyébként üzletpolitikailag nem is volt indokolatlan. Ugyanis a polgármesternek igen jelentős a támogatottsága a városban, így egy radikális hangnemváltás – a mostaninál is – több olvasót tántorított volna el a napilaptól.
De most véget akarnak vetni a finomkodásnak, és az országos médiastratégiából ismert módszerekkel kívánják lehetetlenné tenni Botkát. Egy fideszes forrásunk egyenesen így fogalmazott: „atomot neki!”.
Minden fronton
Van azonban egy másik front is a helyi médiaháborúban, amely talán nem annyira fontos, mint a napilapok terepe, de azért jelentősen befolyásolhatja a jövő évi helyhatósági választások végeredményét. Ez pedig a helyi televíziók versengése.
Jelenleg három helyi tévé küzd a szegedi nézők figyelméért, ám ebből csak egynek van véleményformáló ereje. Ez a városi tulajdonban lévő Szeged Televízió, amely napi híradóval, különböző magazinokkal, közéleti vitaműsorokkal várja estéről estére a képernyő elé nézőket.
Egy másik csatorna, a TiszapART TV nevéből is következően elsősorban kulturális műsorok gyártásával foglalkozik, mostanában főként a közeli vajdasági régióból importált műsorok futnak rajta, így az őshonos szegediek helyett inkább az itt letelepült vajdasági magyarok figyelmére számíthat. Sokkal érdekesebb azonban a frissiben átnevezett csatorna, az Egyetem TV szerepe a helyi televíziós piacon.
Jelképes áron. Ez a csatornát nemrég még Telin Televíziónak hívták, és egy jobboldali kötődésű vállalkozó tulajdonolta. Oláh János 2006-ban még a Fidesz polgármester-jelöltje volt, ám akkor elbukott Botka Lászlóval szemben.
Ő később létrehozott egy kisebbfajta médiaholdingot, ennek zászlóshajója az a szegedma.hu volt, ami a helyi Fidesz legkedveltebb szócsövének számított. Politikai kampányokban kiegészült a Telin és a szegedma.hu azzal a Déli Szó nevű időszakos kiadvánnyal, amely reklámújságok közé keverve támadta a város baloldali vezetését. Oláh azonban megvált mindhárom érdekeltségétől, amit azzal indokolt: túl idős már ahhoz, hogy egy médiabirodalmat irányítson.
A Telin TV-t jelképes áron egy olyan cégnek adta el, amely sajátos tulajdonosi háttérrel rendelkezik. A Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (SZTE EHÖK) egyik érdekeltségéhez, a Hallgatói Mozgalom Vagyonkezelő Kft.-hez került a tévés vállalkozás, és a birtokában lévő frekvencia. Ez azért fontos, mert manapság nehéz új televíziós frekvenciához jutni.
A Telin ráadásul Szegeden kívül Csongrád megye több településén is fogható. Ettől függetlenül nem volt túl nézett a csatorna, reklámok alig jelentek meg benne, hírműsorok készítésével pedig nem próbálkoztak a korábbi tulajdonosok. A Telin súlya nem mérhető a Szeged Televízióéhoz, kereskedelmi értéke elhanyagolható volt. Beköszöntött a bőség időszaka
A cég átvétele nem ment zökkenőmentesen, hiszen több „megörökölt munkatárs” beperelte az új tulajdonost, mert nem kapták meg a bérüket. Ebben az időben még az a Török Márk volt az SZTE EHÖK elnöke, aki országosan ismert arról, hogy 11 évig, lényegében örökös diákként birtokolta a posztot.

Forrás Magyarnarancs