Borkai-ügy: Borkai Zsoltnak ki kell adnia a vagyonnyilatkozatát!

Jogerős ítéletet hozott a Győri ítélőtábla Borkai Zsolt vagyonnyilatkozata ügyében, a győri önkormányzatnak ki kell adnia a dokumentumot – írja az Átlátszó. A portál még 2018-ban kérte ki a megyei jogú városok polgármestereinek a vagyonnyilatkozatát, a 23-ból négy város polgármestere kitartóan titkolózni kezdett.

A vagyonnyilatkozatok a kiadásáért végül Ferjancsics László, a Vácért Lokálpatróta Egyesület időközben önkormányzati képviselővé és alpolgármesterré választott tagja indított adatigénylési eljárást. Ebben a szexbotrányába belebukott Borkai Zsolt ügyvédje azzal érvelt a bíróság előtt, hogy polgármesterekre nem vonatkozik az információ szabadságáról szóló törvény, az ügy valójában az önkormányzati törvény hatálya alá esik, és az önkormányzat működési szabályzata határozza meg, melyik bizottság tárolja a leadott vagyonnyilatkozatokat.

A szabályzatban az szerepel, hogyan lehet betekinteni a vagyonnyilatkozatokba, arról viszont egy betű sincs benne, hogy e-mailben ki lehetne adni ezeket a dokumentumokat, az Átlátszó és Ferjancsics László ugyanis így kérte ki Borkai Zsoltét is. A Győri Ítélőtábla ezt elutasította, kimondva, ha valaki e-mailben kéri az önkormányzati képviselő (polgármester, alpolgármester) vagyonnyilatkozatát, akkor azt e-mailben kell kiadni.

Az önkormányzati működési szabályzatban ehhez képest csak annyi áll, hogy betekintéshez időpontot kell egyeztetni az ügyben illetékes önkormányzati bizottság elnökével, ami viszont ellentmond az információszabadság érvényesülése elvénekék és az átláthatóság Alaptörvényben rögzített elvének is.

A Győri Ítélőtábla döntése ellen fellebbezésnek helye nincs. Jelentőségét az adja, hogy a parlamenti képviselőkével ellentétben a polgármesterek és az önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatát minden év január 30-ig vissza kell adni, vagyis ha az eljárást még két hónapig húzták volna, Borkai Zsolt 2018-as vagyonnyilatkozatát soha nem ismerhetné meg a nyilvánosság.

Borkai Zsolt éppen egy 2018-as ügybe, egy állítólag tavaly májusi horvátországi jachtkirándulásba bukott bele, amelyen fénykép- és videófelvételek tanúsága szerint prostituáltak társaságában múlatta az időt a barátaival.

Kapcsolódó cikkek

Felfüggesztették Varju László mentelmi jogát!

O.L.K.T.

A Fidesz megint seggbe rúgta a kisvállalkozókat!

Rubóczki Tamás

Kovács néni nem magyar

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!