Bod Péter Ákos: Orbán pénzéhes és korrupt állama nem csökkent adót!

Bod Péter Ákos közgazdász szerint csak átcsoportosítások lesznek, a költségvetés még több bevételt akar az emberektől.

A Klubrádióban a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke azt mondta: az adóelvonás mértéke a tervezett kormányzati intézkedésekkel nem csökken. Bod Péter Ákos arról, hogy egy bejelentés szerint 2022-ig harmadával csökkenhet az adók száma, úgy vélte: már az is pozitív, hogy nem 2030-ig, 2040-ig tervez a kormány, hanem csak addig, amíg a felhatalmazása szól.

Sok adót, sokféleképpen fizetünk, így fontos az egyszerűsítés. A nyugdíjjárulékot összevonják az egészségügyi biztosítási adóval, a munkapiaci járulékkal, olyan elvonásokkal, amelyek lényegében béradóként működnek. Ez is valami, mert a felmérések szerint Magyarországon túl sok időt töltenek el a cégek a különféle adópapírok kitöltésével – tette hozzá.

Bod Péter Ákos szerint összességében nem csökken az adó mértéke, ez átcsoportosítás.

A 2020-ra beterjesztett költségvetés számai alapján az állami bevétel hatalmas ütemben nő majd az áfából (16 százalékkal) és a személyi jövedelemadóból (10 százalék). A lakossági befizetés 11 százalékkal nő, ami az inflációval (amely várhatóan 3-4 százalék között alakul) is kalkulálva azt jelenti, az állam több adót von el.

Ez nem csoda – tette hozzá –, mert majdnem 6 százalékkal nőnek a kormányzati kiadások is. Úgy vélte, ez egy „éhes állam”, szereti a pénzt. A kormányzati filozófia, hogy ők jobban el tudják költeni, mint mi, de adóztatni nem szeret, mert az nem népszerű, így néha belefog az adófajták, még ritkábban az adótételek mérséklésébe. Ő egy komoly csökkenő tételt talált, a szálláshelyekre kivetett áfa megy le 9 százalékra, amiben rossz nyelvek szerint benne lehet, hogy kormányközeli körök részesedést szereztek a turizmusban.

Bod Péter Ákos azt mondta: az Orbán-kormány „politikai lelke” az adó. Abból akarnak megoldani mindent, átmeneti ügyeket is, mint a végkielégítésekre kivetett különadó, amely lényegében addig volt érvényben, amíg az előző garnitúra emberei mentek nyugdíjba, aztán kivezették, vagy a bevándorlást segítő szervezetek adója, ami nem hoz bevételt.

Kapcsolódó cikkek

Elhagytad, vagy ellopták a telefonodat? Itt a megoldás, hogy visszaszerezd!

O.L.K.T.

Tojásos lecsó

O.L.K.T.

Ön szerint, hová kellene dobni a szaros pelenkát?

H Miklós
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!