Bloomberg: Karácsony Gergely visszaviszi Budapestet az Európai Unióba

Ahogy nyáron Isztambult elvitte a török ellenzék az illiberális államot irányító Erdogantól, úgy most vasárnap 9 év után Budapesten is ellenzéki politikust választottak a főpolgármesteri posztra. A főváros kerületeinek többségét sem tudta megtartani a Fidesz, és a közgyűlésben is kisebbségbe kerültek az ellenzékkel szemben.

Orbán Viktor kormányfő a választást követő beszédében hangsúlyozta, az elmúlt kilenc évben a Fidesz adta a kormányt és a főváros vezetőjét is, a budapestiek azonban ma máshogy döntöttek. — Ezt a döntést mi tudomásul vesszük, és csak annyit tudunk mondani, hogy az ország és a Budapesten élő emberek érdekében mi készen állunk az együttműködésre – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

A Fidesz által átalakított választási rendszerben az ellenzék a jelek szerint az összefogásban megtalálta a siker kulcsát.

Az új főpolgármester, Karácsony Gergely zöld, szabad és európai Budapestet ígért. — Ez a győzelem arról szól, hogy ezt a várost mind a tíz körmünkkel ott tartjuk, ahova a történelem mindig is emelte. Visszavisszük Európába – mondta Karácsony Gergely főpolgármester. Budapest mellett a kormány több fontos nagyvárost is elveszített.

Az összes megye közgyűlés mellett a kormánypártok a megyei jogú városok többségét is megnyerték, de a főváros elvesztése a következő évek belpolitikájára is hatással lehet.

Kapcsolódó cikkek

Orbán mindent tönkre vág: Erősödni fog a mélyszegénység!

Rubóczki Tamás

Az OLKT segít, hogy kire szavazz…ha…

O.L.K.T.

Juszt László nyilvánosságra hozott egy fotót Orbán múltjáról – kezdődhet a magyarázkodás, Viktor!

O.L.K.T.