Bicskanyitogató: Rétvári Bence már azt is megmondja, hogy miről beszélhetünk!

„A kormány világos álláspontja az, hogy az ember férfinak vagy nőnek születik, így társadalmi nemekről nem beszélhetünk. Ugyanakkor mindenki olyan életet él, amilyet kíván. A gender szakra rendkívül kevés a jelentkezők száma, így ez már önmagában érv a megszüntetés mellett. A „társadalmi nemek tanulmánya” mesterszakon végzettek iránti igény a magyar munkaerőpiacon nem mutatható ki. A szak gazdasági szempontból nem racionális, így joggal feltételezhetjük, hogy nem a munkaerőpiac igényeire reagálva hozták létre, és nem azért, hogy gyorsan és közvetlenül hasznosítható tudást kapjanak a hallgatók”

– foglalta össze Rétvári Bence KDNP-s parlamenti államtitkár az Orbán-kormány álláspontját egy írásbeli válaszban.

Szabó Szabolcs, az LMP-frakciót erősítő független képviselő ugyanis azt tudakolta volna Kásler Miklós emberi erőforrás minisztertől, hogy ugyan tervezi-e, s ha igen, miért tervezi a gender szakok megszüntetését a kormány. A tudományosnak aligha nevezhető államtitkári válasz az elmúlt hetek eseményeinek fényében ugyan nem meglepő, ugyanakkor világos látleletet ad arról, hogy a magyar kormány miféle tudományos megalapozottsággal gondolkodik felsőoktatási kérdésekben (is).

Érdemes felidézni, amiről a 168 Óra többször is beszámolt: a gender szak megszüntetésének bejelentéséhez a Fidesz–KDNP politikusai különféle magyarázatokat fűztek. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter például azt mondta, nem tartják elfogadhatónak, hogy nem biológiai, hanem társadalmi nemekről beszéljenek.

Gulyás ezzel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyilatkozatát erősítette meg, a KDNP elnöke ugyanis korábban az ATV.hu-nak a társadalmi nem definícióját is képtelenségnek nevezte. Szerinte ugyanis

„vannak dolgok, amik egész egyszerűen biológiailag determináltak, ilyen a nem kérdése is, az, hogy valaki nő vagy férfi, egy biológiai tény”.

Pedig két évvel ezelőtt Orbán Viktor még nem tekintette társadalomellenesnek a gender szakot, hiszen a kormány engedélyezte az elindítását. Az pedig egyébként a Rétvári-válasznak is különös pikantériát ad, hogy eredetileg az Emberi Erőforrások Minisztériuma még kizárólag azzal indokolta a képzést megszüntető rendeletmódosítást, hogy a szakokra nincs igény, fenntartásuk nem gazdaságos. Ezt – mint szintén megírtuk – a CEU rektorhelyettese egy egyszerű táblázattal megcáfolta.

 

 

olkt.hu/168ora.hu

Kapcsolódó cikkek

Szó szerint kihajították Hoppál Pétert a pécsi Városházáról!

O.L.K.T.

Bakondi György: Növekszik a migráció!

Rubóczki Tamás

Itt egy újabb botrány Orbán Ráhel háza táján!

Rubóczki Tamás
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!