Bernard Guetta: Akinek nem tetszik az EU, annak ki kellene lépnie. Trump, Putyin, Hszi Csin-ping hasznos idiótáiról is beszél

Bernard Guetta szerint akinek nem tetszik az EU, annak ki kellene lépnie. Trump, Putyin, Hszi Csin-ping hasznos idiótáiról is beszél.

A Válasz Online készített nagyinterjút Bernard Guetta francia külpolitikai újságíróval, aki befutó helyet kapott Emmanuel Macron pártjának EP-listáján. Azt mondja, ezzel nem száll be a szórakoztatóiparba, mint féltestvére, David Guetta, és a politikát a showbiznisszel és a maffiával sem állítja párhuzamba. Vannak korrupt politikusok és olyanok, akik a szórakoztatást tartják feladatuknak, de a többség tisztességes.

Tart az EU szétesésétől, szerinte a közösség jövőjére veszélyesek az amerikai, orosz, kínai tervek, ezért azok, akik az EU-n belül az európai egységet gyengítenék

Trump, Putyin, Hszi Csin-ping hasznos idiótái vagy ügynökei.

Ez újdonság, három nagyhatalomnak egyszerre sohan nem voltak Európa-szerte ügynökei – teszi hozzá. Elmagyarázza, új könyve azért szól Magyarországról, Olaszországról, Ausztriáról és Lengyelországról, mert az EU-ban ennek a négy államnak van eurofób kormánya. A felvetésre, hogy a felmérések szerint a közép-európaiak inkább EU-pártiak, mint a franciák, azt mondja, ez csak a látszat.

Matteo Salvini, Jarosław Kaczyński, Orbán Viktor, Heinz-Christian Strache azért nem beszél az EU szétveréséről, mert

a kormányzó eurofóbok függnek az uniós forrásoktól.

Amit Budapesten, Varsóban, Rómában és Bécsben tapasztalt az magyarázata annak, miért szaporodtak el a világban a nacionalista rezsimek.

Egyszerű. Csak ki kellene lépniük!

Az, hogy az „eurofóbok” megreformálnák az EU-t igazából azt jelenti, hogy
az EU folyósította pénzre szükségük van, de az értékekből, a demokráciából, az emberi jogokból, a bíróságok függetlenségéből, a sajtószabadságból nem kérnek.

Az „eurofóbok” azt szajkózzák, hogy az EU sérti szuverenitásukat, pedig csak azoknak az értékeknek a tiszteletbentartását kérik rajtuk számon, amiket minden tagjelölt aláír belépése előtt.

Nem akarjátok betartani? Semmi gond, de akkor lépjetek ki – ez ilyen egyszerű.

Ezek a politikusok alapvetően nem az EU-t, hanem az értékeit bírálják, megtagadják a felvilágosodás alapértékeit. Ezt követően hosszan beszél arról, mennyire rányomta bélyegét a történelem erre a négy országra.

Szerinte a mai uniós konfliktusoknak nem az az oka, hogy a közép-európaiaknak a tagság a nemzeti lét kiteljesedése, hiszen a közkeletű váddal ellentétben az EU a nemzetállamok szövetsége. Irányvonaláról az Európai Tanács (a tagállami kormányok vezetői) dönt, a tagállamok és a polgárok támogatása nélkül egyetlen döntést sem lehet elfogadni.

Kapcsolódó cikkek

A Hallgatói Szakszervezet szénné alázta a felsőoktatási államtitkár beszédét! (Videó)

Rubóczki Tamás

Kéri László: Lefőtt a kávé a Fidesznek!

O.L.K.T.

Botrány a miskolci sztrájkon!

Rubóczki Tamás
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!