Belügyminisztériumnak ki kell adnia, hányan jelentkeztek be magyar lakcímekre a választások előtt

0

Pert nyert a TASZ a Belügyminisztréiummal szemben, így nyilvánosságra kell hozni,  hányan létesítettek lakcímet és jutottak így választójoghoz a 2018-as országgyűlési választás előtt. 

Tavaly a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kispaládon volt olyan lakás, ahová a választások előtt legalább 200 ukrán-magyar kettős állampolgár jelentkezett be. Ebben az ügyben a hatóság nyomozást is indított.    

A minisztériumtól a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Political Capital (PC) próbálta kikérni a közérdekű adatokat, mert ezekből lehetne arra következtetni, hogy történtek-e visszaélésszerű lakcímbejelentések, amelyek befolyásolhatták a tavalyi országgyűlési választást. A Belügyminisztérium akkor megtagadta a válaszadást, ezért a két szervezet bírósághoz fordult, hogy elérje a közérdekű adatok kiadását. Csütörtökön az elsőfokú bíróság kötelezte a Belügyminisztériumot az adatok kiadására. 

A döntés után Szabó Attila a TASZ Választási Jogi Programjának vezetője azt mondta, hogy „a bíróság mostani döntése lehetővé teszi, hogy tisztábban lássunk azzal kapcsolatban, hogyan is zajlanak valójában Magyarországon a választások. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a választópolgárok tájékozódhassanak a jogaikról és a polgárokkal közösen fellépünk a jogsértésekkel és csalásokkal szemben”.

Forrás:https://444.hu/2019/03/29/a-birosag-szerint-a-belugyminiszteriumnak-ki-kell-adnia-hanyan-hanyan-jelentkeztek-be-magyar-lakcimekre-a-valasztasok-elott?fbclid=IwAR0150KAtFPNWvXMCmDqtxhuYDA-S_CwXVgMsR51Z1hh5D9o5Mnm4RAvtk0

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!