Bayer Zsolt börtönnel fenyegeti újságírónkat – Írja a VALASZONLINE.HU

Bayer biznisz, azaz ha le mered írni börtönbe mèsz! Valószínűleg lehet minket is meg fognak majd keresni, mert leírjuk csak azèrt is 😉 Ha valaki tud jó csirke kaját kèszíteni, ne tartsa vissza, mert lehet szüksègem lesz majd rá😉👍

0

Bayer Zsolt börtönnel fenyegeti újságírónkat – újabb részletek arról, kinek adta el Bayerné titokban a vérplazmát

„Jobb helyeken ezeket a gazembereket börtönbe zárnák. Világos?” – így fejezi be Bayer Zsolt publicista férji minőségében a plazmatenderről írt művét a Magyar Nemzetben. A gyalázkodó cikk „aljas és becstelen támadásnak” minősíti a Válasz Online keddi tényfeltáró anyagát, újságírónkat „kilóra megvett, becstelen gazember”-ként jellemezve. Óvatosan lefejtegetjük a ténymegállapításokról a bayeri indulatkitörések nyálkás polipkarjait, és megpróbáljuk értelmezni, ami ezután marad belőle. És fontos dolgok maradnak, mert mintha nem is az Országos Vérellátó Szolgálatról beszélnénk, amelynek közérdekű adatait valamennyi magyar állampolgárnak joga van megismerni – hanem a Bayer Művekről. Bayerné dr. Matusovits Andrea nekünk táblázatok linkjeit küldte meg, Bayer Zsoltnak viszont nem kellett ezekkel beérnie, ő magukat a szerződéseket is láthatta. És el is mondja, mit olvasott bennük.

Perekkel és börtönnel fenyegeti Bayer Zsolt az Országos Vérellátó Szolgálat nevében a Válasz Online újságíróját, személy szerint engem. A részletek a most éppen ellenünk irányuló bayeri indulatkitörésről itt olvashatóak. Az előzménycikkünk pedig itt.

A következők közlésével vontuk magunkra a kormánylap publicistájának haragját:

  1. 2019 nyarán lejárt az OVSZ önkéntes véradásból megmaradó úgynevezett friss fagyasztott plazma értékesítére kötött szerződése, amit a Vascular Plazma Kft.-vel és egy multinacionális gyógyszercéggel, az Octapharmával kötöttek.
  2. Új tendert nem írtak ki.
  3. Az OVSZ honlapján egy táblázatból látható, hogy két év után ezúttal három évre, 2022 nyaráig a Vascular Plazma–Octapharma kettőssel szerződtek a vérplazma értékesítésére.
  4. A Vascular Plazma 2019 januárjában még magyar cég volt, 2019 májusában felvásárolta a Takeda nevű japán multi két leányvállalatán keresztül. Így az OVSZ honlapján cikkünk megjelenésekor és ma is az olvasható: két multinacionális gyógyszercég joga megvenni a nemzeti vérkészlet részét képező plazmát. A cikk erre hívta fel a figyelmet.
  5. Az eredeti kiírást nem adta ki kérésünkre az Országos Vérellátó Szolgálat.
  6. A szerződést nem adta ki kérésünkre az Országos Vérellátó Szolgálat.
  7. Az ennek módosításáról szóló iratot kérésünkre nem adta ki az Országos Vérellátó Szolgálat.
  8. A régi szerződést piaci verseny után kötötték meg, az újat nem.
  9. Az új közölt ár a világpiaci ár alatti.

A történetbe már korábban beszállt Bayer Zsolt, miután az Országos Vérellátó Szolgálat élére a feleségét nevezték ki, és ezért sajtótámadások érték. A Válasz Online ezekben nem vett részt, Bayerné dr. Matusovits Andrea ugyanis nem kötőgépszerelőként kapta meg a vérellátás vezetését, hanem több szakvizsgás orvosként. Jeleztük ugyanakkor, hogy érdekesnek találjuk: a vérellátó szolgálat vezetői és a nyertes magyar cég tulajdonosai egyaránt Szegeden végezték az orvostudományi egyetemet. A Vascular Plazma egyik akkori tulajdonosa emiatt beperelte lapunkat; ezt volt történetünk első sajtópere, amelyet jogerősen meg is nyertünk.

Bayerné dr. Matusovits Andrea és Bayer Zsolt házasságát tehát magánügyüknek tekintjük. Azt nem tekintjük annak, ahogy Bayer ezt kezeli: a cikkein keresztül lehet olyan információkat megtudni az Országos Vérellátó Szolgálatról, amelyeket az állam elfed a sajtó elől.

Például ő jelenti be szerződések részleteit, vagy azt, hogy cikkünkre, majd az Országos Vérellátó Szolgálat is reagálni fog „feljelentések megtételével”.

A hivatalos főigazgató lapunknak írt levelében a 2017-es árversenyre hivatkozott az új ár alapjaként, Bayer viszont úgy értesült: az „OVSZ mostani vezetése megkísérelt piackutatást végezni, hogy megtudja, a környező országok mennyiért értékesítik a vérplazmájukat. Hat országot keresett meg az OVSZ, ezeket: Csehországot, Szlovákiát, Lengyelországot, Horvátországot, Németországot és Finnországot.” „A csehek és a lengyelek 120 és 130 euró/kg közötti áron értékesítik a plazmájukat, a horvátok pedig 56 euró/kg áron.”

Forrás valaszonline.hu