Barát Gábor: Nyugdíjasok figyelem!

„Úgy tűnik, a nyugdíjemelés tervezésért felelős kormány szeret kétszer adni, a tavalyi és a jövő évi adatok is ezt mutatják, pedig jó esetben csak egyszer, mégpedig januártól kellene emelni, igaz, akkor korrekt mértékben”
– szögezte le megkeresésünkre Barát Gábor, nyugdíjszakértő.

A hibás tervezés következményét pedig a nyugdíjasok viselik. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt főigazgatója szerint egyébként az lenne elegáns a kormány részéről, ha a most aktuális kiegészítő nyugdíjemelés nem az elvben járó 0,7 százalék körüli lenne, hanem 1 százaléknyi. Merthogy a nyugdíjasok rendre kamat nélkül előlegeznek a költségvetésnek.

„A tisztán árkövető indexálást is lehet jól működtetni, főleg, ha korrekt a tervezés, de az utóbbi időben nem ez tapasztalható” – mondja Barát Gábor, utalva arra, hogy évről-évre ősszel rendre szükségessé válik a kiegészítő nyugdíjemelés. Ugyanis a tárgyévet követő központi költségvetési törvény nyári elfogadása nehezíti a többi között a várható infláció tervezését is, pedig az adja a következő évi nyugdíjemelés alapját.

„Durva tervezési hiba eredménye volt például az idei, 2019. januári 2,7 százalékos nyugdíjemelés, hiszen már a költségvetés nyári elfogadásakor mértékadó elemzők és a Magyar Nemzeti Bank is 2019-re 3 százalékot meghaladó inflációt jelzett előre. „Vagyis illett volna minimum 3 százalékos emeléssel indítani” – szögezte le Barát, megjegyezve, hogy „persze a költségvetés kidolgozása a mindenkori kormány szakmai és politikai felelőssége”.

Miként az évközi folyamatok értékelése is. Ami annyit jelent, hogy a tárgyév első nyolc hónapjának tényadataira alapozva meg kell határoznia a fogyasztói árak növekedésének várható mértékét, s ezen belül értékelni a nyugdíjas infláció alakulását, azt, hogy az meghaladja-e az általános mértéket. Ha igen, akkor ez képezi a visszamenőleg kamat nélkül kifizetendő novemberi – „egyes kormánypárti politikusok által adományként minősített, ám valójában törvény szerint járó ” – kiegészítő nyugdíj emelésnek az alapját.

A kormány által hamarosan kormányrendeletben meghatározandó kiegészítő emelés Barát szerint valószínűleg 0,7 százalék körül lesz, „pedig az előlegezés miatt az 1 százalékos emelési mérték lenne az elegáns lépés”. Ezt az érintettek egész évre számítva egy összegben kapják majd meg. Ugyanakkor a jövő évi nyugdíjemelésnél hátrányt ez nem okoz, mert 2020 januárjában a nyugdíj összegét a tervezett 2,8 százalékos emelés előtt, a százalékos mérték egytizenketted részével meg kell emelni – mutatott rá.

„A 2020 januári 2,8 százalékos nyugdíjemelés mértékét meghatározó tervezett inflációt is erősen alultervezettnek tartom” – szögezte le az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt főigazgatója. Szerinte jövőre is borítékolni lehet a novemberi kiegészítő emelést. Ezt valószínűsítik a mértékadó prognózisok, kiemelten az MNB előrejelzése. Mint mi is megírtuk, a jegybank szerint az árak 3,4 százalékkal emelkednek 2020-ban, ami 0,6 százalékkal elmarad a januárra tervezett nyugdíjemeléstől. Barát rámutatott, hogy ez annyit jelent, hogy megint a nyugdíjasok fognak előlegezni.

„Úgy tűnik, a nyugdíjemelés tervezésért felelős kormány szeret kétszer adni, pedig jó esetben csak egyszer, mégpedig januártól kellene emelni, igaz, akkor korrekt mértékben” – mondta, leszögezve: „a hibás tervezés következményét a nyugdíjasok viselik”. Barát szerint azonban ez csak a probléma egy része, ez a fajta tervezés erősen kikezdi a hatályos indexálás módszerét is, ami amúgy is több sebből vérzik, mivel nem csak tervezési, illetve mértékproblémák vannak vele.

Kapcsolódó cikkek

Idén eddig napi 100 millió forint ment el kormányplakátokra

O.L.K.T.

Megérdemeljük!!!

O.L.K.T.

Matolcsy már a bankszámláinkra is rá akarja tenni a kezét!

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!