Balhézott a külügyminisztériumi nagykövet egy bemutatón, ahol Orbán diktatórikus rendszeréről mutattak be egy könyvet!

0

Múlt szerdán mutatták be Joakim Medin svéd szabadúszó újságíró könyvét Orbán Viktor Magyarországáról. A stockholmi rendezvényen megjelent Magyarország svéd nagykövetségének első beosztottja,  Győri Péter helyettes konzul is, aki többedmagával botrányba fulladó jelenetet rendezett a könyvbemutatón – derül ki a hvg.hu  cikkéből.

Medin először a bevándorlók és Soros György elleni kormányzati gyűlöletkampány miatt kapta fel a fejét arra, ami Magyarországon történik a menekültválság kitörése óta. Könyve megírásához többször is járt itt, interjút készített Kovács Zoltán kormányszóvivővel de beszélt egy idős emberrel is, aki elárulta neki, hogy menekültet még soha nem látott, de a tőlük való félelmében úgy is a Fideszre adta a voksát, hogy világéletében MSZP szavazó volt. A könyv végül Orbánistan – Rädsla och avsky i det illiberala Ungern (Orbanisztán – Félelem és undor az illberális Magyarországon) címmel jelent meg, kormányzati körökben pedig elég keményen kivághatta a biztosítékot, a stockholmi bemutatóján legalábbis Győri magához ragadta a mikrofont, és a kivonuló magyarok bekiabálásai közepette elkezdte védeni Orbán védhetetlen rendszerét. Szerinte Medin téves következtetéseket vont le, Magyarország pedig valójában megvédte az Európai Uniót a menekültek áradatától. Beszélt arról is, hogy a Soros-kampány nem antiszemita, ami körül enyhén szólva vannak kérdőjelek.

– Végül a kiadómnak kellett elkérni tőle a mikrofont. Kényelmetlen légkört teremtett ez a közjáték és a sok dühös bekiabálás a bemutatón, volt olyan résztvevő, akire azért tettek megjegyzéseket ott, mert zsidó

– mesélte Medin az incidensről a hvg.hu-nak. Győri egészen sokáig maradt, négyszemközt pedig azt mondta Medinnek, hogy most néhány évig inkább ne írjon Magyarországról. Ezt arra hivatkozva kérte, hogy az újságíró nem beszél magyarul, és

ő sem ír Svédországról, mert nem tud svédül.

A botrány nyomán több svéd lap – így a svéd könyvüzletek szövetségének a lapja, a Svensk Bokhandel – is Győrihez fordult a kérdéseivel, válasz helyett azonban Magyarország stockholmi nagykövetsége adott ki egy szignó nélküli közleményt, amely szerint a misszió fenntartja, hogy Medin a könyvében figyelmen kívül hagyja a tényeket és téves következtetéseket von le.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyébként deklaráltan elvárja, hogy a Magyarországgal szemben  kritikus külföldi konferenciákra  elmenjenek az adott országban szolgálatot teljesítő magyar diplomaták, és fel is szólaljanak az Orbán-kormány védelmében. Ez tavaly októberben derült ki, amikor a Los Angeles-i magyar konzul megzavarta Magyar Bálint előadását a berkeley-i egyetemen, a University of California, Berkeley campusán.

Április elején pedig már arról írtunk, hogy Menczer Tamás, a KKM  kommunikációért és parlamenti koordinációért felelős helyettes államtitkára körlevelet küldött a magyar külképviseleteknek, hogy a kampány segítése érdekében gyűjtsenek negatív nyilatkozatokat menekültekről.

 

 

olkt.hu/hvg.hu

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!