Bajban van az ország ivóvízellátása – a Fidesz kilopta onnan is a pénzt!

Erős dolgokat mondott Kurdi Viktor, a MaVíz Magyar Víziközmű Szövetség elnöke az NRGreportnak adott interjújában.

A kormány kihúzta alóluk a pénzt

Arról beszélt például, hogy a 40 hazai víziközműcégből 8-10-nél már a napi működés biztosítása sem megoldott,

év végére fizetésképtelenné válhatnak.

Ez elég egyszerűen jött létre. Az 1990-es évek óta az a két fő személet uralkodott, hogy a vízhez jutás alapvető emberi jog, ezért a lehető legolcsóbbnak kell lenniük a víz- és csatornadíjaknak. Ugyanakkor stratégiai kérdés is, hogy jó minőségben megtartsuk az infrastruktúrát, hogy a gyerekeinket is megfelelő minőségű kutak, elosztóhálózat és egyebek szolgálják ki. Ezért a vízdíjba betették a várható pótlási, felújítási költségeket. De ahány önkormányzat volt, annyiféleképp gondolták ezt kiszámolni.

Ez vezetett el oda, hogy 2011-ben, amikor a víziközműtörvény megszületett és kimondta, hogy a vízdíjakat csak nettó 2,6 százalékkal lehet emelni, akkor sokezer-féle vízdíj volt érvényben az országban. Ezt követően 2013-ban az összes lakossági víz- és csatornadíjat 10 százalékkal visszavágta a rezsicsökkentési törvény, ami 2009-es, 2010-es árszintre vitte vissza a tarifákat, a vállalkozások tarifáit pedig befagyasztotta. Így ma gyakorlatilag 2009-2010-es árszinten kell működnünk, 2019-es átlagbérrel, villamosenergia-beszerzési, anyag- és technológia költséggel, amelyek már nyilvánvalóan köszönő viszonyban sincsenek egymással.
Pótolni, felújítani viszont akkor is muszáj volt, ha nem kérhetnek érte pénzt. „Így a víziközművek nagy része jelenbeli működése biztosítása érdekében a jövő zálogát biztosító forrásainak felélésére kényszerült” – mondta Kurdi.

Legalább ezermilliárd kéne már, 3 lett

Ez odáig ment szerinte, hogy mára már 1000 milliárd – 3000 milliárd forint körüli pénz kéne a vízközművek országos rendbetételéhez.
Ha tíz év alatt szeretnénk utolérni magunkat, az is évi százmilliárd pluszpénzt jelentene így minimum. Ez az évi százmilliárd szerepel a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által jóváhagyott rekonstrukciós tervekben is, csak hiába.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium látva ezt az igényt, 2018-ban és 2019-ben erre a célra kétszer 1,5 milliárd forint kerettel pályázatot írt ki és bonyolított le, amire 30 százalék önerővel lehetett pályázni – ezt a vagyon tulajdonosa, jellemzően az önkormányzatok biztosították. Ez tehát azt jelenti, hogy az 1000 milliárd forintból ezt a kétszer 1,5 milliárd forintot már levonhatjuk.

Kurdi szerint a hálózat állapotát jelzi például az egy vízvezetékszakaszra jutó csőtörések mennyisége is, ami bizonyos szakaszokon erősen nő. Van olyan település, ahol a víz 30-35 százaléka megy pocsékba hálózati veszteségként, ami elég magas, pláne azt is figyelembe véve, hogy víz egyre értékesebb lesz.

A vizes cégeknek évi 8-10 milliárd forint többletforrásra lenne szükségük csak arra, hogy legyen elég emberük, azaz a bér- és munkaerőhelyzet rendezéséhez. Palkovicsék minisztériuma részéről ezért a nyáron ígéretet kaptak arra, „hogy ezeket a cégeket 3-5 milliárd forinttal megsegítik még az idén”.

Kurdi elmondása alapján viszont fenntartható finanszírozásban kellene gondolkoznia a szabályozásnak, és nem csak gyorssegélyekkel tömködnie a lyukakat, különben baj lehet.

Ha az elöregedő infrastruktúra elkezd nagyobb mennyiségben bedőlni, és már nem lesznek szakembereink, akik a hibákat elhárítsák, és nincsen anyagi forrásunk a csövek megvásárlásához sem, akkor

Magyarországon is nagyobb területek vízellátása szűnhet meg hosszabb-rövidebb időre. Jó lenne, ha nem akkor kellene kapkodni, amikor már beütött a baj, hanem előre gondolkodva meg tudnánk előzni az ilyen helyzetek kialakulását.

További részletek és az interjú itt olvasható tovább.

Kapcsolódó cikkek

Bűnözők!

O.L.K.T.

Nincs kegyetlenebb állat az embernél.

O.L.K.T.

Fásultság és besúgóhangulat az iskolákban

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!