Bajban lesz Orbán, Timmermans lehet az elnök

0

Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelöltet javasolta kompromisszumos megoldásként az Európai Bizottság élére Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az európai parlamenti (EP-) frakciók vezetőivel folytatott vasárnapi egyeztetésén – közölte egy bennfentes illetékes.

Tobias Teuscher német EP-tisztségviselő, aki részt vett az ülésen, arról számolt be sajtójelentések szerint, hogy a Tusk által javasolt megállapodás alapján a májusi választást megnyerő Európai Néppárt adná az Európai Parlament elnökét, illetve az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) névre keresztelt centrista-liberális frakció pedig az Európai Tanács elnökét.

A tagországok állam- és kormányfői vasárnap este rendkívüli csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben, egyetlen napirendi pontként

a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak.

A Financial Times brit napilap pár napja arról írt, hogy egy pártcsaládok közötti kompromisszum keretében

Timmermans kerülhet előtérbe.

A Reuters nemzetközi hírügynökség három egymástól független diplomata forrására hivatkozva már arról írt, hogy vasárnap estére

Európa vezetői minden jel szerint megállapodtak

arról, hogy a holland Frans Timmermans, az Európai Szocialisták frakciójának csúcsjelöltje lesz az Európai Bizottság következő elnöke.

A baloldali politikus nincs valami nagy véleménnyel Orbánról és többször is nekiment már az elmúlt években. Jellemző arról, hogy gondolkozik a magyar kormányfőről az, amit májusban mondott:

“A Fidesz és Orbán Viktor történelmi kockázatot jelent Magyarországnak és Európának”.

(MTI nyomán)Nyugatifény