AZ UTOLSÓ ESÉLY, HOGY A PÁRTOK KISDED JÁTÉKAIT MI, CIVILEK FELÜLÍRJUK!

Márky-Zay Péter szerdán többedmagával nyilvánosságra hozott egy listát, amelyben 53 egyéni körzet legesélyesebb jelöltjeit lehet böngészni, segítve az adott választókörzetben élőket a koordinált szavazásban. Tekintettel arra, hogy az ellenzéki pártok a teljeskörű – vagy legalább részleges – koordinációt egész egyszerűen elszabotálták. Ezt a listát – további körzetek bevonásával – minden fórumon terjeszteni kell, erősítve az átszavazások eredményességét!
Márki-Zay egy szemléletes példát is felhozott: ha Csongrád négy választókörzetében kettőben a Jobbikos jelöltre, kettőben pedig csak a balodali jelöltre szavaznának, az négy mandátumot hozhatna az ellenzéknek. Taktikai szavazás vagy koordináció nélkül mind a négy mandátmot a Fidesz vinné. Egy szemléltető ábrán az is bemutatásra került, hogy koordinációval minden ellenzéki párt több képviselőjelöltet tudna bejuttatni a parlamentbe, ahhoz képest mintha külön külön küzdenének a Fidesszel. S két legyet egy csapásra: így (csak így!) lehetne 50% alá szorítani a korrupt fideszes garnitúrát. Lányi András elmondta, hogy ebben a választási rendszerben csak akkor van esély az ellenzéki sikerre, illetőleg a Fidesz leváltására, ha a cél érdekében minden választópolgár beáll egy ellenzéki jelölt mögé, függetlenül attól, hogy mit gondol róla vagy mi a pártpreferenciája. Egy másik választókörzetben pedig megfordul a dolog, megcserélődnek a szerepek – ez a koordináció lényege -, vagyis országos szinten kompenzálódnak az átszavazások – ezt már Elek István tette hozzá.
A munkában részt vett a Viszlát Kétharmad! – továbbfejlesztett nevén Viszlát Fidesz! -, s a mérések nagyrészt a KOM által megrendelt független közvéleménykutatók lekérdezésein alapulnak. Az eredmények túlnyomórészt megegyezek a V18 méréseivel is. A sajtótájékoztatón feltűnt Heller Ágnes is, aki a közelmúltban már többször is letette voksát a feltétel nélküli ellenzéki koordináció mellett.
Szerintem ez egy nagyon fontos iránymutatás alig több mint két héttel a választások előtt, ez egy példamutató civil koordináció, ezért nem ártana, ha a pártok is magukhoz térnének kábult állapotukból, s visszalépésekkel növelnék meg az esélyét a NER bukásának. Mert a választópolgárok többsége ezt várja el tőlük.

 

szerző. Horváth András

Kapcsolódó cikkek

Orbánt 6millió Eurós vesztegetéssel vádolják!

H Miklós

Rendkivüli hír! Juhász Péter visszalépett!

H Miklós

Breaking: Kiderült, hol tartja Borkai a korrupcióból származó lopott pénzt!

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!