Az Orbán-rendszert csak az uniós források csökkenése ingathatja meg

0

Az Orbán-kormánynak óriási szerencséje volt, amiben talán igazuk is van. Orbán blöffölt, és egyelőre nem bukott le.
Ma már a társadalom nagyon jelentős része érdekelt abban, hogy a rezsim hosszabb távon fennmaradjon.
„Egyre több a haszonélvező, és nem csupán az oligarchák, a maffiacsalád. Mindazok nyernek, akik közvetlenül ennek a körnek a megbízásából dolgoznak. A multinacionális cégek nagy része is beállt a sorba, haszonelvűen együttműködik az oligarchákkal, részese a korrupciónak. Továbbá az a nagyon széles kör is a rendszer fennmaradásában érdekelt, amelyik egzisztenciálisan fenyegetve van.”

Ezt a széles kört az állami-önkormányzati intézmények vezetői vezénylik, akik a rezsim hű emberei, s ők döntenek arról, hogy mi történjen a pedagógussal, az orvossal, az ápolóval, a katonával, a bíróval, a tanárral, az akadémikussal, a művésszel – azokkal, akik egzisztenciális kiszolgáltatottak.
A közgazdász szerint Orbán rendszere 2021-ig stabil marad. Ha ezután, az átalakuló költségvetés nyomán csökkennek az elosztható uniós források, összeomlik a rendszer.
„ha 2021 után csökkennek az elosztható források, ezzel a támogatóinak az érdekei is csorbulni fognak. A rezsim vélhetően újabb jövedelem- és vagyonátcsoportosításra kényszerül, ami sokak érdekeit sértheti. Ez feszültséghez, elégedetlenséghez, esetleg tiltakozáshoz vezethet. Ha ez bekövetkezik, a nemzeti együttműködés rendszere belülről omlik majd össze.”

Forrás:

Békesi László közgazdász, volt pénzügyminiszter

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!