Az ellenzék fekete maszkkal tiltakozott a kulturális törvénycsomag átnyomása ellen ezért a Fidesz izomból megszavazta!

A mai napon 115 igen, 53 nem szavazattal és 3 tartózkodással elfogadta az országgyűlés azt a kulturális törvénycsomagot, amely alapján a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal, illetve létrejön a Nemzeti Kulturális Tanács intézménye is. Az eredeti törvénymódosításban a Nemzeti Kulturális Alap drasztikus átalakítása, illetve a független színházak támogatásának tiltása is szerepelt, de ezek azóta kikerültek a módosítási csomagból.

Az újonnan létrejövő Nemzeti Kulturális Tanács az eredetileg tervezettnél kisebb hatalmat kap; elnökét a kormány határozatban nevezi majd ki, tagjai pedig a mindenkori MMA-elnök és a kultúrstratégiai intézmények vezetői lesznek. Feladata alapvetően a kultúra kormányzati stratégiájának irányítása.

Az előadóművészeti törvény alábbi változásai szerepelnek a jelenlegi változatban:

– Az állam által fenntartok színházak működtetéséhez szükséges forrást a költségvetés biztosítja.
– Az önkormányzati fenntartású színházakét az önkormányzat.
– Ha az önkormányzat nem tud minden forrást fedezni, az önkormányzat a kormányhoz közös működtetésre vonatkozó kérelmet terjeszthet elő, amit a kormány megvizsgál.

A törvényjavaslat megszavazása előtt az ellenzéki képviselők tiltakozásképp felálltak és fekete színházi maszkokat tartottak az arcuk elé.

Kapcsolódó cikkek

Karácsony Gergely bemutatta a főpolgármester-helyetteseit

O.L.K.T.

Orbán diktátor haverja elvesztette a választást, most háborúra készül

O.L.K.T.

Keményen adózniuk kell ezentúl még jobban az ebtulajdonosoknak

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!