Az ÁSZ eldöntötte: a Jobbiknak 15 napja van fizetni!

0

Döntött az Állami Számvevőszék, a Jobbiknak 15 napja van fizetni – adta hírűl az MTI.

Elkészült az Állami Számvevőszék (ÁSZ) végleges jelentése a Vona Gábor vezette Jobbik gazdálkodásáról. Ebben lényegi módosítások nélkül megismétlik a december 6-án elkészült jelentéstervezetet, amely szerint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 331,5 millió forintra büntetné a Jobbikot, és további 331,5 millióval csökkentené a párt állami támogatását tiltott pártfinanszírozás miatt. Ez az összesen 663 millió forint nagyjából a Jobbik másfél éves állami támogatásával egyenlő. A Jobbiknak 15 napja van befizetni a gigabüntetést. A jobbikosok szerint a Fidesz az ellehetetlenítésükre használja a Számvevőszéket, tehát lényegében azt mondják, antidemokratikus eszközökkel lehetetlenítik el az országgyűlési választás előtt három hónappal a legnagyobb ellenzéki pártot. Az ÁSZ jelentése ezzel szemben azt írja,

„a párt nem igazolta a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodását. A párt akadályozta a számvevőszéki ellenőrzés program szerinti lefolytatását. Az ÁSZ hatósági kockázatjelzés alapján feltárta továbbá, hogy a Jobbik 2017 első félévében működéséhez a jogszabályt megsértve, tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el.”

A jelentésből továbbra sem derül ki, hogy miként számolta ki a Számvevőszék, hogy 331 millió 660 ezer forintot spórolt a Jobbik azon, hogy Simicska Lajos plakáthelyein hirdetett. A homály eloszlatását a Jobbik sem sürgeti, mert nem teszik hozzáférhetővé ezeket a plakátszerződéseket. Az ügy furcsasága, hogy a jelentéstervezet hiányosságaira több jogász is felhívta a figyelmet, de ezzel nem törődtek a Számvevőszéknél. Illetve az is látványos, hogy a Jobbik igyekezett együttműködni az ÁSZ-szal, azonban az állami szerv abszurd módon akadályozta ebben a Jobbikot. Valamint azt is érdemes megjegyezni, hogy a Fidesz korábbi plakátszerződéseivel szintén gondok vannak – egészen konkrétan nincsen több milliónyi plakátról számla –, amire bizonyítékokat is mutattak az ÁSZ-nak, azonban abban az ügyben nem volt hajlandó feljelentést tenni a Számvevőszék.

 

(MTI)

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!