Az Állami Számvevőszék elnöke totál hülyének néz bennünket!

0

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke szerint a közszférában a béremelést elektronikus utalványrendszerrel lehetne megoldani. Eszerint a közszférában dolgozók fizetésemelésük egy részét utalványként kaphatnák meg, amit csak bizonyos célokra, például egészségügyi szolgáltatásra, oktatásra-képzésre, egyéb szolgáltatásokra, megtakarításra költhetnék el, mégpedig meghatározott cégeknél. A kijelölt vállalkozások között sok állami, önkormányzati vállalkozás szerepelne. A módszerrel minden érintett nyerne, és visszaszorulna a feketegazdaság – fejtette ki véleményét az elnök a Magyar Időknek.

Domokos szerint az utalványos béremelés egyik előnye az lenne, hogy az utalványként adott összegből pluszpénzek kerülnének az egészségügybe, az oktatás különböző szervezeteihez, és a megtakarítások is növekednének. Ezzel voltaképpen kiadástól is mentesítenék az államkasszát, plusz az állami, önkormányzati cégek egy része rendszeres megrendeléshez jutna a közszféra azon dolgozóitól, akik utalványban kapnák a fizetésük bizonyos hányadát.

 

– Az utalványos fizetés értelemszerűen azzal járna, hogy a szolgáltatóknak számlát kellene ­kiállítaniuk, ami hozzájárulna ahhoz, hogy az olyan szolgáltatások piaca is fehéredjen, mint például a magánegészségügy és a magánoktatás

– mondta az ÁSZ vezetője.

Domokos László, Állami Számvevőszék elnöke./Kép. Delta Akadémia

Nem papíralapú szelvényekről van szó, hanem elektronikus rendszerről.

– Azt gondolom, hogy a részleteiben még kidolgozandó elektronikus utalványok bevezetése hasonló áttörést jelentene a költségvetési kiadásoknál, mint az online pénztárgépek rendszerbe állítása volt a költségvetési bevételeknél – mondta az elnök.

Tegnap mi is beszámoltunk arról, hogy szakszervezetek kedden közös sajtótájékoztatón ismertették, hogy hatalmas a munkaerőhiány a közszférában, körülbelül 160 ezer embernek tíz éve változatlan a bére. Hangsúlyozták, hogy megoldást csak a béremelés hozhatna. A teljes magyar munkaerőpiacról majdnem 80 ezer ember hiányzik.

 

olkt.hu


Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!