Az agrárminiszter szerint mégtöbb halat kéne ennie a magyarnak. Persze jó drágán!

Az Agrárminisztérium azon dolgozik, hogy a jelenleg fejenként 5,7 kilogrammos éves magyarországi halfogyasztás minél előbb megduplázódjon – mondta Nagy István agrárminiszter szombaton Mohácson, a II. Dunamenti Halfesztiválon a tárca közleménye szerint.

Nagy István emlékeztetett arra, hogy a fogyasztási célú hal áfatartalma az idén januárban 27 százalékról 5 százalékra mérséklődött, jól támogatva a szaktárca törekvését. Tájékoztatott, arról, hogy a 2014-2020-as Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) megvalósításához az Európai Tengerügyi és Halászati Alapból Magyarországnak megállapított tagállami kerettel és a nemzeti önrésszel együtt mintegy 15,5 milliárd forint áll rendelkezésre. Ez az összeg a halgazdálkodás fejlesztését, a magyarországi haltermelés és halfeldolgozás bővítését, valamint a halfogyasztást ösztönző marketing tevékenységet segíti – jelezte. Hozzátette, hogy megszületett az Állami halgazdálkodási feladatok támogatása fejezeti kezelésű előirányzat, ennek kerete az idén 500 millió forint.

A szaktárca adatai szerint az étkezési célra szánt hal mennyisége az elmúlt években folyamatosan emelkedett Magyarországon, egyebek között az intenzív módon történő afrikaiharcsa-termelés növekedésének következtében, amely tavaly közel 3200 tonna étkezési halat adott a piacnak. Ezzel a mennyiséggel Magyarország az elsők között van Európában.

Nagy István örvendetesnek nevezte, hogy egyre több rendezvény népszerűsíti a halfogyasztást, valamint a Duna menti halételek sokszínűségét.

 

 


olkt.hu

Kapcsolódó cikkek

Nem lesz pénz az egészségügyi béremelésre – Megint HAZUDOTT a Fidesz!

Rubóczki Tamás

Éhbérért dolgoznak a magyarok Magyarországon!

Rubóczki Tamás

A KSH szerint már majdnem 4 és fél millióan dolgoznak Magyarországon – az OECD viszont éppen hogy 3 milliót mért!

Rubóczki Tamás