Az 522 milliárd forintos TAO milliárdok után nem nyomoz tovább a Rendőrség!

0

Lezárta a nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztériumban (PM) eltűnt tao-iratok ügyében. Az eljárás még januárban indult, miután az akkor még Nemzetgazdasági Minisztériumként (NGM) futó szaktárca a Kúria jogerős ítélete ellenére sem adta ki a vele szemben pert nyerő Transparency International Magyarországnak (TI) a kiperelt dokumentumokat. Most viszont nyomozók arra jutottak, hogy a PM azért nem teljesítette a bírósági ítéletet, mert nem is kapta meg a tao-iratokat. Annak ellenére nem, hogy a jogszabály szerint a sportszövetségeknek havi rendszerességgel kellene küldenie ezeket a minisztériumnak – írja a G7.

Tao-bevétel és támogatás (milliárd forint)./Kép. g7.hu

A tao-támogatási rendszer lényege, hogy a vállalkozások a nyereségük után fizetendő adót nem az államkasszába utalják, hanem egy sport vagy kulturális szervezetnek adják. A tao-támogatás 2011-es bevezetése óta 522 milliárd forint folyt be a sportszövetségekhez és klubokhoz.

A tao-pénzek útjának feltárása érdekében indított pert a TI, miután erre vonatkozó közadatigénylésükre az érintett minisztériumok és sportszövetségek nem adták ki a kért dokumentumokat. Egyet a sportszövetségek, egyet pedig a két, az adatokkal elvileg rendelkező tárca, az NGM és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) ellen.

A minisztériumokkal szemben a Kúria tavaly októberben mondta ki, hogy ki kell adniuk a kért adatokat. Az Emmi végül több részletben és csak komoly késéssel adta át a dokumentumokat. Az NGM ezzel szemben semmit nem adott ki a TI-nak. A civilek ezért feljelentést tettek, az emiatt kezdődő nyomozás zárult most le, döbbenetes indoklással.

Egy 2012-es kormányrendelet értelmében a szövetségek minden hónapban kötelesek a tao-dokumentumokat elküldeni az államháztartásért és az adópolitikáért felelős miniszternek. Az NGM-nek azokat a teljesítési igazolásokat kellett volna behajtania minden hónapban a szövetségektől, amelyekből kiderült, hogy melyik cég milyen egyesületet támogat. Ezt a teljesítési igazolást használják a cégek azt bizonyítva, hogy az államkassza helyett társasági adójukat egy egyesületnek adták.

A nyomozás megszüntetéséről szóló határozat indoklása viszont megállapítja, hogy 2013 januárjától kialakult egy olyan gyakorlat, amely szerint … a havi adatszolgáltatást kiváltotta egy negyedévente teljesített számokra szorítkozó adatküldés.

Vagyis a minisztérium azért nem tesz eleget a Kúria ítéletének, mert nem jut hozzá a dokumentumokhoz. Annak ellenére, hogy ezzel az információszabadság törvényét és a vonatkozó kormányrendeletet is megsérti.

Múlt héten a Kúria a sportszövetségekkel szemben indított perben is kimondta, hogy ki kell adni a szükséges iratokat.

A TAO-támogatás csak díszlet a fideszes lenyúlásokhoz./Kép. mszp.hu

 

 

olkt.hu/g7.hu


Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!