ÁSZ: A Jobbiknál, a DK-nál és a Párbeszédnél is hiányosságokat állapítottunk meg!

0

Az Állami Számvevőszék elvégezte azon hét párt intézkedési tervének értékelését, amelyek ellenőrzése 2018. január elején zárult le. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megfelelőnek találta az MSZP, az Együtt és a Liberálisok intézkedési tervét a gazdálkodásukban feltárt szabálytalanságok megszüntetésére. Az LMP esetében kiegészítést kért, a Jobbik, a DK és a Párbeszéd esetében azonban azt állapította meg, hogy az intézkedési terv nem alkalmas a hiányosságok megszüntetésére, ezért azokat visszaküldte a pártoknak.

Az ÁSZ törvényi előírás szerint kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesült pártok gazdálkodásának törvényességét.

2018. január elején az említett hét párt ütemezett ellenőrzését zárta le. Minden szervezt esetében tárt fel számviteli és könyvvezetési szabálytalanságokat, hiányosságokat, továbbá megállapította, hogy az érintett pártok – eltérő mértékben – tiltott vagyoni támogatást fogadtak el.

A Jobbiknál, a DK-nál és a Párbeszédnél is hiányosságokat állapított meg az ÁSZ

MTI Fotó: Illyés Tibor

A törvény előírja, hogy az ellenőrzött szervezeteknek a számvevőszéki jelentés kézhezvételétől számított 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük az ÁSZ megállapításai alapján, és azt meg kell küldeniük az ÁSZ-nak. Ez biztosítja, hogy az ellenőrzöttek kijavítsák a gazdálkodásukban feltárt szabálytalanságokat. Az ÁSZ február 16-án közölte, hogy mind a hét párt határidőben megküldte intézkedési tervét.

A Jobbiknál, a DK-nál és a Párbeszédnél is hiányosságokat állapított meg az ÁSZ

MTI Fotó: Kovács Tamás

A Jobbik, a DK és a Párbeszéd esetében ugyanakkor az ÁSZ megállapította, hogy a beérkezett intézkedési terv nem alkalmas az ellenőrzés során feltárt hiányosságok megszüntetésére és a mulasztások következményeinek kezelésére, ezért azt kijavításra visszaküldte.

Az érintett pártoknak a törvényi előírás szerint tizenöt munkanapjuk van az intézkedési tervek pontosítására, kijavítására, illetve újbóli megküldésére.

 

(aszhirportal.hu)