Állami hitelből rombolják a műemlék házakat Tiborczék szállodájához Budapest belvárosában

0

Nemzetközi védettséget élvező, világörökségi területen fekszik az az épülettömb, műemlék épületekkel, ahol Tiborcz István és üzlettársa cége szállodát épít. Ehhez egy három épületből (egyik a MAHART-ház) álló tömböt tulajdonképpen kibeleznek. Ráadásul a beruházáshoz nemrégiben 8 milliárd forintnyi hitelt kapott a miniszterelnök vejéhez köthető cég az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Banktól. Az épületegyüttesről, és a védett budapesti világörökségi helyszíneken folyó kormányzati és magánbefektetői rombolásról, átalakításokról az elmúlt évben több cikkben is beszámoltunk.

Az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO az elmúlt években többször is figyelmeztette a magyar kormányt örökségvédelmi hiányosságokra, külön kiemelve ezek között a magyar hajózási vállalat egykori székházát is magában foglaló szállodaépítést is.

Közöltünk egy szakértői elemzést is, mely szerint több, hatályos jogszabállyal is szembemegy a MAHART-házról ismert projekt, annak ellenére, hogy a kormány külön rendeletmódosítással könnyítette meg Tiborczék dolgát és tette lehetővé, hogy a védett házakból jóformán csak a külső falak maradjanak meg.

Teszik mindezt annak ellenére, hogy a MAHART-ház (és a bankház) egyedileg védett műemlék, tehát minden alkotórésze, tartozéka védett, eredeti állapotában megőrzendő. A szakértői jelentés úgy fogalmaz, hogy “ha az egyedileg és területileg is védettséget élvező MAHART-házat is büntetlenül szétszedik, akkor innentől kezdve nincs megállás, bármit meg lehet tenni az épített örökséggel”.

A forrás és további részletek:https://blog.atlatszo.hu/2019/12/allami-hitelbol-romboljak-a-muemlek-hazakat-tiborczek-szallodajahoz-budapest-belvarosaban/?fbclid=IwAR3F1_uiN271NaoTs682VDfeStRbq4sf6Ixt2Pt10tgtZBn1G_QbEL_nj_I