Alföldi Róbert: Nem lehet engedni a zsarolásnak

0

Székfoglalót és Széchenyi-emlékbeszédet tartott Alföldi Róbert a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia hétfő esti rendezvényén. A jubileumi emlékesten önreflexiót tartott, saját és a színházi emberek felelősségéről beszélt, elbizonytalanodott, végül kiegyezést sürgetett, hogy tegyünk egy lépést egymás felé. Itt is lehet demokratikus, boldog, nyitott ország – mondta.

Alföldi Róbertről tavaly novemberben írtuk meg, hogy akadémiai tag lett, méghozzá a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia (SZIMA) tagja. Hétfőn meg is tartotta székfoglaló beszédét, ami egyben a SZIMA Széchenyi-emlékestje is volt, ugyanis április 8-a Széchenyi István halálának évfordulója. (Ráadásul a harmadik Orbán-kétharmad évfordulója is, a hvg.hu erről több közéleti személyiséggel együtt emlékezett meg, Alföldi is elmondta véleményét.)

Alföldi előadásának címe az volt, hogy:

Vizsgálat – (önvizsgálat) – csak merre és hogyan… az előre…

Beszéd a beszédről

Megtisztelő, hogy itt most én beszélhetek. Nehéz most itt beszélni. Nehéz, mert általam nagyra tartott és mélyen tisztelt kollégák kerülhetek most egy társaságba – kezdte Alföldi. Ugyanis előtte olyan emberek tartottak már Széchenyi-emlékbeszédet, mint Nádas Péter, Kornai János, Lovász László és Ferge Zsuzsa. „És ez szorongással tölt el” – tette hozzá.

A rendező hosszan beszélt a beszédről úgy általában, ugyanis szakmája abban áll, hogy sose ő beszél, egy közvetítő útján adja át gondolatait. „Soha nem én beszélek, holott persze, hogy én beszélek. Talán nem is az én gondolataimat mondom, miközben persze, hogy az én gondolataimat mondom.” Ugyanis nincs más eszköze, mint a saját beszéde, még ha azt verbálisan mások is fogalmazzák meg.

A magamét mondom, mondom a magamét. Nem tudok mást mondani, mint azt, ami én vagyok. Ami az én fájdalmam, ami az én bűnöm, ami az én hibám.

Alföldi őszinte helyzet- és valóságérzékeléssel azt mondta, itt él ő is, mint bárki más, ebben az országban indulatos, szerelmes, elkeseredett, boldog, szerencsés és szerencsétlen. Mégis, az a dolga, az a munkája, hogy amit lát és érez, amit gyűlöl és szeret, ami zavar és amitől fél, amitől szorong, amiről kérdése van, és amire nem tudja a választ, azt elmondja és megmutassa. „Bízva abban, hogy mások is ugyanúgy félnek, szoronganak, kérdeznek, zavarodottak, mint én magam.”

Bővebben Hvg https://m.hvg.hu/elet/20190409_Alfoldi_Robert_Nem_lehet_engedni_a_zsarolasnak

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!