Alapos a gyanú: A fideszes kartellek direkt csináltak tűzifa hiányt, hogy magasabb legyen az ár!

0

Észak-Magyarország egyes vidékein az eredeti ár kétszereséért kapható tűzifa, kalodánként 23-28 ezer Forintért az eddigi 11-13 ezer Forint helyett, ezen felül 28-52 ezer Forint szállítási költséget számláznak – tudatta a Magyar Szociális Fórum (MSZF) a helyszínről származó lakossági bejelentések alapján.

„Kikényszerített áremeléssel állunk szemben, és ezt kartellben művelik, mert minden egyes fakiszállítással foglalkozó cég egyszerre állt le a fakiszállítással”

 

– írta az egyik panaszos a környezetében tapasztaltakra hivatkozva. Több helyütt a cég arról értesítette a vevőt, hogy az eredeti megrendelésben rögzített ár helyett csak a duplájáért tud fát szállítani neki, máskülönben kénytelen elállni a megrendeléstől. Van, aki rábólintott, de máig még a duplájáért sem kapta meg a szállítmányt. Az is előfordult, hogy valaki a hónapokkal ezelőtt előre kifizetett fát máig nem kapta meg. A Magyar Szociális Fórum a kormány figyelmébe ajánlja a törvénytelenség gyanúját felvető helyzetet, és javasolja a versenyhivatalnak a szükséges intézkedést. Annál is inkább, mivel a fával fűtó lakosság jelentős része nem tudja vállalni a megemelt költségeket, és félő, hogy azoknak a sorsára jut, akiket az állami tűzifa-akció keretében támogatni kell, ha nem akarják, hogy megfagyjanak. Pogácsás Tibor, a belügyminisztérium államtitkárának közlése alapján az MSZF kiszámította, hány háztartásnak jut ingyenes tűzifa abból a 4 milliárd Forintból, amelyet az állam annak a 2255 önkormányzatnak biztosítana, amelynek lélekszáma nem haladja meg az ötezer főt. Nos, kalodánként 25 ezer Forintos ár esetén országosan 160 ezer háztartás részesülhetne belőle, településenként mindössze 71 háztartás. A segítségben részesülőknek azt ígérték, hogy február közepéig megkapják a tűzifát. A Magyar Szociális Fórum feltette a kérdést:

„Addig mivel fűtsék otthonukat a rászorulók?”

Budapesten 42.990 Forintért kínál egy kaloda tűzifát egy nagykereskedelmi lánc. Erre még szállítási költséget számít fel a rendeltetési helytől függően. A cég csak megrendelésre teljesít, és előleget kér – tudatta a Magyar Szociális Fórum. Az emberjogi szervezet szerdán járt utána annak, hogy a fővárosban mennyiért vesztegetik a tűzifát. Megtudta, hogy a lényegében 43 ezer Forintért egy 1,3×1,7 m méretű kalodányi bükk és tölgyfát adnak vegyesen.
forrás. MSZF SZK