Áder 25 évvel ezelőtt azt mondta, hogy csak az szavazzon Magyarországon aki itt él!

Az Index beszámolója szerint Áder János jelenlegi köztársasági elnök azt mondta, hogy:

“Elvileg sem tartjuk helyesnek, hogy Magyarország legfontosabb belpolitikai kérdéseiben olyanok is döntsenek, akik nem élnek Magyarországon”

akik nem adófizető polgárai az országnak, és akik a két választás között semmilyen formában sem tudják az általuk választottakkal kapcsolatos véleményüket elmondani, ráadásul sokaknak semmilyen kötődése nincs is már az országhoz – mondta Áder János. Parlamenti beszédében a fideszes politikus arról is beszélt: azért sem támogatják a választójog kiterjesztését a határon túl élő magyaroknak,

„mert sokkal nehezebben ellenőrizhető a választások tisztasága”.

Azt mondta, hogy:

„aki részt akar venni a választásokon, az költözzön haza, költözzön vissza Magyarországra”.

Hogy Áder János nem fideszes politikus, hanem államfő, a pártok fölött álló és a nemzet egységét képviselő? És hogy miért fideszesezem akkor le? De főleg: hogy mondhat ilyen, a Fidesz és a kormány álláspontjával, továbbá a hatályos törvényekkel totál szembemenő dolgot, még ha egy pártok fölött álló politikus is? Nos, a dolog egyszerű: Áder János ezt nem most mondta, hanem NER előtt 17-ben, vagyis 25 évvel ezelőtt. Az akkor ellenzéki Fidesz politikusa az 1993. szeptember 28-i ülésnapon, a választójogi törvény módosításáról szóló vitában érvelt olyan vehemenciával – és hajszálpontosan olyan érvekkel – a külföldön élő magyarok szavazati joga ellen, mintha most Gyurcsány Ferencet hallanánk. Mert mit is mond most a Gyurcsány-párt? A Demokratikus Koalíció szerint „ne szavazhassanak azok, akik soha nem éltek Magyarországon (…) miért a magyarság próbája az, hogy az ország mindennapjaiban nem osztozók perdöntő hatást gyakoroljanak arra, hogy a Magyarországon élők miként éljenek”. Ugye? Mintha Gyurcsányék Áder beszédét vették volna kölcsön negyedszázaddal később. A mostani államfő beszédét egyébként itt olvashatja végig a parlament honlapján – nem túl felhasználóbarát változat –, de egy Unbeliever nevű felhasználó coubot is készített a vitáról készített hírösszefoglalóból. (A coub és a sztori a 444 találata.)

 

(OLKT/Index/444.hu)

Kapcsolódó cikkek

Orbán szerint jól sikerült ez a 8 év! (Orbán évértékelő összefoglalás)

Rubóczki Tamás

Tarlós lehülyézte a budapestieket!

O.L.K.T.

340 vagy 350 forint lesz egy euro?

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!