A vártnál lassabban halad az Európai Néppárt (EPP) vizsgálata a Fidesszel szemben

0

A pártcsalád márciusi politikai gyűlésén létrehozott háromfős “bölcsek tanácsa” tanácsadók és szakértők bevonásával igyekszik feltárni, hogy a felfüggesztett Fidesz politikája megfelel-e az EPP hivatalos dokumentumaiban lefektetett demokratikus értékeknek és elveknek. Bár az elemzés publikálásának nem szabtak határidőt, sokáig úgy tűnt, hogy októberre elkészül. Az eredeti tervek szerint a jelentés alapján a néppárt novemberi zágrábi kongresszusa döntene a magyar tagpárt további sorsáról.

Információink szerint a munka lassan halad, a pártcsaládhoz közelálló forrásaink elképzelhetőnek tartják a csúszást. Az értékeléssel megbízott három vezető politikus – a belga Herman van Rompuy, a német Hans-Gert Pöttering és az osztrák Wolfgang Schüssel közeli munkatársai az ősz folyamán tényfeltáró látogatást terveznek Magyarországra. Úgy értesültünk, hogy nyáron utaztak volna Budapestre, de magyar kérésre elhalasztották a vizitet. Az egyeztetések hónapok óta munkacsoportokban folynak a Fidesz és a “bölcsek” stábja között, és brüsszeli forrásaink szerint nem adnak okot sok optimizmusra.

Az EU székhelyén egyelőre mindenki a következő Európai Bizottságra vár, kevés figyelem jut Orbán Viktornak és a Fidesznek. Egy magasrangú néppárti tisztségviselő a napokban újságíróknak azt mondta: kedvező jelnek tekintik, hogy a magyar kormány visszavonta a közigazgatási bíróságok létrehozásáról szóló jogszabályt, de továbbra is adós például a CEU ügyének rendezésével, amit az EPP a viszony rendezésének feltételéül szabott.

Az Európai Néppárt még mindig megosztott, az északi államok kritikusak, a déliek megértőbbek Orbán Viktor rendszerével szemben. Az EPP európai parlamenti frakciójában sok új képviselő ül, aki nem csinálta végig az utóbbi évek brüsszeli harcait, és nem tulajdonít jelentőséget ennek a belső konfliktusnak.