A szegények hamarabb halnak Magyarországon

Ferge Zsuzsa mielőtt a hazai szegénységről kezdett volna beszélni, kitért arra, hogy azért nehéz a jövedelmi különbségeket mérni, mert egyrészt a magas jövedelmek egy részéről gyakran nem is tudunk, másrészt pedig sokan vannak – leginkább a legszegényebbek vagy éppen a hajléktalanok – olyanok, akiket nem lehet elérni, ezért nem lehet tőlük adatokat felvenni.

Ferge szerint az egyenlőtlenséget befolyásolják olyan tényezők is, mint például a lakókörnyezet vagy a lakás, amiben élünk, de számít az is, milyen iskolába járunk, hol dolgozunk, vagy éppen kivel házasodunk össze – a szociológus szerint egyre inkább látszik, hogy a gazdagabbak a velük „egy szinten” lévők közül választanak maguknak párt. Mindez azért fontos, mert az egyenlőtlenségek meghatározzák, ki milyen hosszú ideig és milyen egészségben tud élni. Ma pedig az látszik, hogy
a szegények, a mélyszegénységben élők várható élettartama csökken.

Ferge Zsuzsa feltette a kérdést, hogy hogyan lehetne csökkenteni az egyenlőtlenségeket. A terület két kutatójára, a tavaly elhunyt Tony Atkinsonra és tanítványára, Thomas Pikettyre hivatkozott, és azt mondta, ha mindez így megy tovább, felrobban a társadalom. Szerinte a két kutató által felvetett intézkedések (alapjövedelem, progresszív adózás) segíthetnének abban, hogy valamelyest csökkenteni lehessen az egyenlőtlenségeket.

De szerinte ma Magyarországon egyáltalán nem ebbe az irányba megyünk. Ferge azt mondta, a mienk a legkevésbé mobil társadalom az Európai Unión belül, vagyis itt van a legkisebb esély arra, hogy valaki kitörjön a szegénységből. Szerinte ma nincsen semmiféle kormányzati program az egyenlőtlenségek kezelésére, bár úgy látja, ez nem meglepő, hiszen a kormány kimondta, hogy mi nem akarunk jóléti állam lenni, helyette inkább „munkaalapúak” leszünk.

Ferge egy kérdéssel zárta le előadását, mert arra kíváncsi, hogyan és mikor fogja a kormány megfogalmazni, mivel akarja csökkenteni a szegénységet, és hogyan lehetne növelni a boldogságot ebben az országban.

/Forrás: Magyar Narancs/Budácsik Lajos

Kapcsolódó cikkek

Vagy szeretsz a szarban tapicskolni, vagy retardált vagy.

O.L.K.T.

Veszélyben a zsaruk adatai

O.L.K.T.

Megszólalt a Választási Iroda egyik vezetője – óriási csalás várható az önkormányzati választáson!

Rubóczki Tamás