A pofátlansá netovábbja: A Fidesz szerint “Gruevszki különleges bánásmódot igényel, mert 10 évig miniszterelnök volt!”

0

A Parlamentben Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára, Gulyás Gergely helyettese beszélt Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő magyarországi helyzetéről.

A volt macedón miniszterelnök valóban menedékjog iránti kérelmet nyújtott be.

Gruevszki egy külképviseleten jelezte, hogy menedékjogot kér. (Az államtitkár nem nevezte meg, melyik országban.)
A magyar hatóságok nem segítették a Macedóniából való kijutását. (Arról nem beszélt az államtitkár, hogy Albániában, Montenegróban vagy éppen Szerbiában hogyan segítették.)
Gruevszkinek lehetősége van menedékjogot benyújtani, és arra is lehetősége van, hogy beutazik és meghallgatják.

„Biztonsági okokból tettük ezt lehetővé.”

Ami új elem volt Orbán Balázs válaszában, hogy arra kérte Mirkóczkit, „hagyják abba a dezinformációs kampányokat”, például arról, hogy Gruevszkinek a tranzitzónában lenne a helye. Orbán szerint a menedékjogi törvény lehetőséget ad arra, hogy bizonyos emberekre ne alkalmazzák a szabályokat. Az államtitkár a 2007. évi LXXX. törvény 71/A § (7) bekezdését jelölte meg.

Ez így hangzik:

A határon lefolytatott eljárás szabályai nem alkalmazhatók a különleges bánásmódot igénylő személyekkel szemben.

A kormány azért tartja Gruevszkit különleges bánásmódot igénylő személynek, mert tíz évig miniszterelnöki tisztséget töltött be.

Ez csak azért érdekes, mert éppen ennek a törvénynek a szövege ellentmond ennek az érvelésnek. Az értelmező rendelkezések között, a 2 § k) pontjánál az szerepel, hogy e törvény alkalmazásában különleges bánásmódot igénylő személy alatt a következő személyt érti a jogalkotó:

a kísérő nélküli kiskorú, vagy olyan kiszolgáltatott személy – különösen a kiskorú, az idős, a fogyatékkal élő személy, a várandós nő, a kiskorú gyermeket egyedül nevelő szülő, valamint a kínzást, nemi erőszakot vagy a pszichikai, fizikai vagy szexuális erőszak más súlyos formáját elszenvedett személy –, akiről helyzetének egyedi értékelését követően megállapítható, hogy sajátos szükségletekkel rendelkezik.

Vagyis a különleges bánásmódot igénylő személy megnevezést nem a volt miniszterelnökökre, hanem például a szülei nélkül érkező gyerekek vagy terhes nőkre találták ki. Persze ha Gruevszki esetéről azt állapítja meg a hatóság, hogy „olyan kiszolgáltatott személy”, akiről „sajátos szükségletekkel rendelkezik”, akkor alkalmazható rá a szabály.

Az ellenzék viszont keményen reagált.

Az MSZP-s Harangozó Tamás annyiban tért ki a Gruevszki-ügyre, hogy érdemes lenne megtudni,

„ki az, aki szégyent hoz és árulja a saját hazáját, aki börtön elől segíti menekülni Nikola Gruevszkit”.

A DK-s Arató Gergely pedig sorban tette fel a kérdéseket az üggyel kapcsolatban. A DK-s képviselő itt olyan állításokat is kérdésbe csomagolt, amelyek eddig csak a sajtóban itt-ott bukkantak fel, de megerősítést nem nyertek. Például azt kérdezte Arató:

„Igaz-e, hogy Orbán személyesen ígérte Gruevszkinek, hogy itt elbújhat a következmények elől. Igaz-e, hogy Gruevszki Orbán egyik ingatlanában vendégeskedett? Azért csinálták, mert Putyin gazda parancsba adta?”

Burány Sándor, a Párbeszéd képviselője azt emelte ki a Gruevszki-üggyel kapcsolatban, hogy arról szerinte szándékosan hallgat a kormány, hogy a magyar külképviselettől Budapestig hogyan vezetett a volt miniszterelnök útja.

„Melyik civil szervezet segítette őt a magyar határokhoz eljutni? Vagy embercsempészek jóvoltából került Magyarországra?”

Burány meg is válaszolta, hogy az előzőekről szó sincsen. Hiszen a nem cáfolt információk szerint a magyar hatóságok hozták Gruevszkit Budapestre, a német sajtó le is hozta azoknak a magyar diplomatáknak a nevét, akik határokon átsegítették Gruevszkit. Márpedig

egy bűnözőről beszélünk, nem üldözött politikusról. A magyar kormány teljesítménye szégyenletes: ha ehhez ilyen módon asszisztáltak, önök is tettestársak, sorsuk is ennek megfelelő lesz.

 

 

olkt.hu

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!