A Pápa szavaival válaszolt egy “hasznos idióta” Orbánnak.

Gabrielius Landsbergis litván néppárti politikus, a pártja is azok között volt, akiket Orbán Viktor hasznos idiótáknak nevezett, miután kezdeményezték a Fidesz kizárását az Európai Néppártból.

Szerda este felfüggesztették a Fidesz tagságát a Néppártban, az erről döntő szavazáson elsöprő többség szavazott a felfüggesztés mellett. (Akkori percről percre tudósításunkat itt találja.) Orbán Viktor azt mondta, őket nem lehet felfüggeszteni, kizárni sem, a Fidesz döntött úgy, egyoldalúan függesztették fel ők maguk a tagságukat. Azóta ezt zengi a komplett kormányzati sajtó.

A Néppárt órákon keresztül vitázott a Fidesz sorsáról, felszólalt többek között Gabrielius Landsbergis litván néppárti politikus is. Nem kímélte Orbánt.

Hölgyeim és uraim. Egy vagyok azok közül, akiket hasznos idiótáknak hívtak. Előre elnézést kell kérnem, ha szavaim durvának fognak tűnni.

Landsbergis leszögezte, nagyra becsüli Magyarországot és a magyar embereket, a történelem során a két ország például együtt küzdött a totalitarizmus ellen – és győztek.

Ő Landsbergis, egy korábbi eseményen:

Miniszterelnök úr, ön arról beszélt korábban, hogy a Fidesz és az én litván pártom több ponton nem értenek egyet, nézetkülönbségünk pedig a keresztény értékek és a migráció között van. Elnök úr, valamit nem értek. Talán van valamilyen új keresztény érték, amiről nem hallottam és Ferenc pápa sem hirdetett ki.

Landsbergis azt mondta Orbánnak, a keresztényi szeretet, egymás elfogadása, az igazság folyamatos keresése – ezek azok a keresztény értékek, amelyre az Európai Néppárt és az Európai Unió épül. Ha azonban Orbán megpróbálja igazolni azokat a hazugságokat, amelyekre saját birodalmát építette Magyarországon, akkor valódi nézetkülönbség alakul ki közöttük.

Tudja, a migráció fontos téma, de olvasta Ferenc pápát, aki azt mondja, segítséget kell nyújtanunk a rászorulóknak.

Orbán csak választásokat akar nyerni, ezért ellenségekre van szüksége. És mivel mi nem harcolunk vele, azt hitte, könnyű dolga lesz. A magyar kormányfő baljós terve egy illiberális Európa megteremtése, de én ezt nem támogatom. Én azt ígértem a választóimnak, hogy Litvánia és Európa megerősítésén fogok dolgozni. Nem fogom tétlenül nézni ezt – zárta felszólalását.

Forrás Hvg https://m.hvg.hu/itthon/20190321_Ferenc_papa_szavaival_oktatta_Orbant_egy_nepparti_politikus_akit_korabban_hasznos_idiotanak_nevezett

Kapcsolódó cikkek

Gigatüntetés a Hősök teréről!

Rubóczki Tamás

V1G. Vona egy gólya Bayer Zsolti szerint

H Miklós

Botrány és bojkott a nemzetbiztonsági ülésen!

Rubóczki Tamás