A nagyvárosokban legyőzhető a Fidesz.

Már hónapok óta formálódik egyfajta együttműködés az ellenzék pártjai között a megyeszékhelyeken és a nagyobb városokban. A cél, hogy az októberi önkormányzati választásokra egy polgármesterjelölt-kihívója legyen a Fidesznek. A Republikon Intézet friss elemzése és javaslata szerint a Fidesz nemcsak Budapesten, hanem a megyei jogú városok jelentős részében is legyőzhető. A hvg.hu által most bemutatott dokumentum egy lehetséges megoldást vázol fel.
Miközben az ellenzéki pártok Budapesten előválasztással keresik Tarlós István esélyes kihívóját az októberi főpolgármester-választásra (az első fordulót Karácsony Gergely nyerte, a második fordulót a nyáron tartják), az alsóbb szinteken – megyeszékhelyek, megyei jogú városok – ugyanezek a pártok egyeztetések formájában közeledtek egymáshoz.
Szombathelyen már össze is fogott az ellenzék, közös jelöltben állapodott meg októberre az MSZP, a DK, az LMP és a Momentum. A közös ellenzéki polgármester-jelölt az MSZP-s Nemény András lesz, az összefogást a Jobbik és a Kutyapárt is támogatja.

Pécsett a Momentum, az MSZP és a DK bejelentette, hogy Péterffy Attila független polgármesterjelölt mögé sorakoznak fel az őszi önkormányzati választáson.

Egerben is formálódik az összefogás, ott a Jobbik politikusa, Mirkóczki Ádám indulna, a baloldal pedig nem indítana mást. A jobboldali politikus szerint most nem egymással kell hadakozni az ellenzék pártjainak.

A Republikon Intézet mostani kutatása szerint az ellenzék azért bizakodhat, mert tavaly áprilisban a Fidesz listája nemcsak a fővárosban, hanem a megyei jogú városokban is gyengébben szerepelt, mint országosan. Míg országosan listán 47 százalékot értek el, addig hat megyei jogú városban (Szeged, Dunaújváros, Tatabánya, Pécs, Szolnok, Miskolc) 40 százalék alatti eredményt hoztak, sehol nem szereztek abszolút többséget.
Ez alapján tehát az ellenzéknek – különösen az előbb említett hat városban – van esélye legyőzni a kormánypártokat a következő önkormányzati választásokon – írják a Republikon kutatói.

Bővebben a hvg.hu -n olvasható a cikk https://m.hvg.hu/itthon/20190207_A_nagyvarosok_jelentos_reszeben_legyozheto_a_Fidesz

Kapcsolódó cikkek

Több ezres tömeg vonul Budapest belvárosában “rabszolgatörvény” botrányos parlamenti elfogadása miatt! (Két heyszínről élőben!)

Rubóczki Tamás

(18+) Agyonlőtte egy kisfiú kutyáját Horvátzsidányban egy polgármester és vadásztársa

O.L.K.T.

Ehhez aztán pofa kell – orbitális pofátlanságot csináltak Matolcsyék ismét!

Rubóczki Tamás