A megduplázódott vagyon mellett 14 százalékkal csökkent Mészáros Lőrinc dolgozóinak fizetése!

Nagyot hasított Mészáros Lőrinc vasútépítésekkel foglalkozó cége, az alkalmazottak viszont ebből nem sokat érzékelhettek, hiszen 14 százalékkal csökkent a cégnél jellemző átlagos havi fizetés – írja az mfor.hu.

Kiváló évet zárt Mészáros Lőrinc R-Kord Kft.-je, bár tekintve az elnyert közbeszerzések számát és értékét, ez egyáltalán nem okozott meglepetést. Az árbevétel a korábbi 17 milliárd forintról 36,3 milliárdra ugrott 2017-ben, amivel párhuzamosan a kiadások is tetemesen megemelkedtek. Anyagjellegű ráfordításként 26,6 milliárdot számoltak el a korábbi 12,1 után, személyi jellegűként pedig 833 milliót a 2016-os 424 millió után.

A bevételek és a kiadások változásának összhangja üzemi szinten duplázódó nyereséget eredményeztek, 3,7 millió után tavaly 7,5 milliárdot könyvelhetett el az R-Kord. Ezen a pénzügyi eredmény csak kicsit változtatott, így adózás előtt 7,8 milliárd forintot mutattak ki. Ebből a 277 milliós adó megfizetése után 7,5 milliárdnyi tiszta nyereség maradt a cégben. Nagy meglepetésre azonban Mészárosék úgy döntöttek, a tavalyi működés után egy fillért sem vesznek ki a cégből, osztalékfizetésre tehát nem került sor. A nyereséget visszaforgatták a cégbe.

Hiába azonban a hibátlan teljesítmény és a duplázódó nyereség, a cégnél dolgozók ebből semmit sem észlelhettek. Az átlagos létszám 53 fő volt 2016-ban, ez 131-re emelkedett tavaly, ami megmagyarázza a személyi jellegű ráfordítások tetemes megugrását is. A bérköltség alapján azonban úgy tűnik, a bérezési színvonalat nem sikerült szinten tartani. Míg 2016-ban egy átlagos R-Kord dolgozó 443 ezer forintért végezte a munkáját, tavaly 14 százalékkal kevesebbért, 380 ezerért dolgozhatott.

 

olkt.hu/mfor.hu

Kapcsolódó cikkek

Friss hír: Brutális benzináremelés jön pénteken!

Rubóczki Tamás

Félmilliárd landol a fideszes alapítványnak!

Rubóczki Tamás

Drasztikus a hiány, ezért brutális megszorítások várhatóak az év vége felé!

Rubóczki Tamás