“a magyarok világnemzetet építenek”

Az MTI által közölt leirat alapján Orbán Kolozsváron arról értekezett, hogy “a magyarok világnemzetet építenek”, ami azt a törekvést jelenti, hogy a világ minden sarkában találunk magyarokat, és ezeket a „nemzetrészeket” kéne összekapcsolni a bizonyos világnemzetté.

Magyarország lakossága 9 778 371 fő. A szomszédos országokban összesen még úgy 2 és fél millió. Legyünk nagyvonalúak, s mondjuk azt, hogy szerte a világban, szórványban még 1 millió magyar, vagy magyar származású ember él. A magyarok létszáma tehát, mindent összevéve, 13 millió körül lehet. Ha arra gondolok, hogy a föld lakóinak száma 7,7 milliárd, akkor finoman fogalmazva is nagyképű a kifejezés.

De ez csak kisebbik gond vele. A nagyobb az, hogy a nemzet az állampolgárok öntudatos közössége. Hol itt az öntudat, ahol egy ember szolgálatára esküdött fel az ország egy része?

És hol van az általános kulturális szint, amely egy adott államban a polgárok magatartását szabályozza?

Hol van a közös kultúra, ami bizonyos szokásokat és hagyományokat jelent?

Hogyan lesz a “világnemzet” része az a venezuelai, vagy a harmadik generációs ausztrál, aki nem is beszél magyarul? Vagy ők nem lesznek automatikusan a “világnemzet” tagjai, mert nem beszélnek magyarul?

A legnagyobb baj mégis az a “világnemzet” kifejezéssel, hogy Adolf Hitler koncepciójára hajaz, miszerint a világban mindenütt az őhozzá hűséges „népi németek” alkotják a világnemzetet, azok, akik csak hozzá lehetnek hűségesek, mert ő az, aki megjeleníti a “világnemzetet”.

És még egy mondat az előadásból: “jogunk van a létezésre, mert olyan teljesítményt nyújtunk a világ számára, amely nélkülünk nem született volna meg és nem lenne a jövőben sem.”

Pontosan mint a görögök, az olaszok, a németek, a franciák, a svédek, az amerikaiak, a japánok, a kínaiak…. Stb.

Vannak alapvetőbb igazságok, mint a pillanatnyi érdekek, de ezt ennek a beteg elmének hiába magyaráznám.

Forrás: Juszt László

Kapcsolódó cikkek

Orbán Viktor be van sz@rva kétezer embertől!

O.L.K.T.

Agrárminisztérium: Ha nem a Fideszre szavazunk akkor kenyér sem lesz csak migráns!

Rubóczki Tamás

A Momentum Közösség elleni uszítás büntette miatt feljelti a PestiSrácok újságíróját Pilhál Tamást!

O.L.K.T.