“A lényeg, hogy haver legyél és csókos”

0

A maguk korában is értéktelennek számító régi épületek visszaépítése súlyos milliárdokért, viták nélküli, betapasztott szájú építésztársadalom, közpénzekből kitömött csókos tervezőirodák – így gyarapodik a NER majdani építészeti öröksége.

A tehetség mit sem ér, a lényeg, hogy haver legyél és csókos – így foglalja össze egy építészeti forrás az e heti HVG-ben, hogy mi szükséges a NER-ben az építészeti fejlesztésknél (is) a sikerekhez. Aki nem hízeleg, parkolópályára kerül, a végeredmény, egy 60-70-100 évig áló épület eszéttikai minősége nem számít. A lap munkatársai hét építészirodából kerestek meg megszólalókat, de mind név nélkül merték csak elmondani a tapasztaltakat.

Horthysta Disneyland épül az országban, foglalja össze az egyikük, olyan épületeket építenek fel újra, amelyek a maguk korában sem voltak értékesek, mint a városligeti, eredetileg is átmeneti épületnek szánt pavilonépület, amely aztán Közlekedési Múzeumként szolgált. Vagy a budai Várban a Szentháromság téren az egykori Pénzügyminisztérium épülete, amelyről Ráday Mihály városvédő épp nemrég mondta el a hvg.hu-nak, hogy agyonnyomja majd a Mátyás-templomot. Az ide látogató turisták nem értik majd, miért nem 21. századi, saját korára relfektáló, hanem egy szenteskedő katyvasz volt a 2010-es évek építészeti mérlege.

 

olkt.hu/hvg.hu