A legnagyobb jogvédő szervezetek sürgetik az Európai Uniót, hogy vizsgálja tovább a magyar jogállamiságot!

0

Meghallgatásokat tartanának a Sargentini-jelentésben leírt problémákról az Általános Ügyek Tanácsában.

Öt nemzetközi civil jogvédő szervezet nyílt levelet írt az Európai Unió Általános Ügyek Tanácsának, hogy tartsanak hivatalos meghallgatásokat a magyarországi jogállamisággal kapcsolatban. A Nemzetközi Emberi Jogi Szövetség (FIDH), az Amnesty International, a Human Rights Watch, a Riporterek Határok Nélkül és a Nyílt Társadalom Alapítvány európai politikai intézete szerint aggodalomra ad okot, hogy bár már ötödszörre lesz téma az uniós miniszterek között Sargentini-jelentés, az abban leírt konkrét problémákkal eddig nem foglalkoztak.

A jogvédő szervezetek szerint a parttalan viták helyett hivatalos meghallgatásokat kell tartani a témában a magyar hatóságok részvételével, és nem szabad hagyni, hogy elhúzódjon az eljárás.

„Itt az ideje, hogy a magyar kormányt a társai előtt felelősségre vonják a tette miatt, melyek veszélyeztetik az Európai Unió alapértékeit” – írták.

Javaslatuk szerint a meghallgatásokat témák szerint, olyan formában kellene tartani, amely alapos vizsgálatra ad lehetőséget az Általános Ügyek Tanácsában Magyarország ellen. A folyamatba helyi és nemzetközi szakértőket is bevonnának. A civil szervezetek szerint ezt a munkát az Európai Unió soros elnökségét betöltő Romániának kellene felügyelnie, és ajánlásokat is kellene tennie a magyar kormány számára a szakértők és a miniszterek javaslatai alapján.

A jogvédők szerint erre azért van szükség, mert a magyar hatóságok az elmúlt két évben számos olyan törvényt fogadtak el, melyek sértik a jogállamiságot. Ilyen például a CEU ellehetetlenítése és a civil szervezetek munkájának akadályozása.