A köztévé külön törvény alatt áll, és ez botrányos!

0

Miközben az elmúlt napok legbékésebb utcai tüntetései zajlottak hétfőn az utcákon a kormány ellen, valódi háború zajlott ellenzéki országgyűlési képviselők és az MTVA biztonsági őrei között a köztévé székházában.
A tévészékház területe mintha külön törvény alatt állna, ahol nem a rendőrök, hanem a biztonsági őrök tartanak kizárólag rendet. Ide a sajtószabadságot követelő tüntetők eleve nem mehettek be, csak a vasárnapi menettel érkező ellenzéki képviselők léphettek be az MTVA központjába, mivel nekik szabad bejárásuk van a közintézményekbe, hogy ellenőrizhessék azok működését. Ezt a szabad bejárást a köztévé úgy értelmezi, hogy a kapun be lehet jönni, mást viszont nem lehet tenni. Az ellenzéki képviselők előbb megpróbáltak egyeztetni egy illetékessel arról, hogy olvassák be a vasárnapi közös tüntetésen megfogalmazott ötpontos követelésüket, mivel mégicsak a társadalom jelentős részét képviselik a parlamentben, mégha erről a köztévé szerkesztői nem is vesznek tudomást. Leszámítva egy köztévés vágót, nem volt senki, aki eléjük állt volna. A biztonsági őrökön kívül.

Ezért aztán megpróbálták mindenféle módszerrel tágítani a számukra szűkre szabott területet, de ez komoly dulakodásokhoz vezetett.

És szó szerint kidobták az épületből Hadházy Ákost és Szél Bernadettet.

Aztán az őrök figyelmét egy pillanatra kijátszó DK-s Varju Lászlóval történt ismét valami, de hogy mi, azt nem lehet tudni. Annyi biztos, hogy a földön fekve jelentkezett be Facebook-live-on, azt állította, hogy öten elteperték, és megsérült.

Ez egy szinttel feljebb történt, mint ahol a többi képviselő előszobázott, a lépcsőt viszont elállták a biztonsági őrök a társukért aggódó és egyre dühösebb képviselők előtt.

A képviselők arccal a földön fekve tiltakoztak emiatt. (Nem, nem állították, hogy őket is a biztonsági őrök vitték a földre.)

Hívtak rendőröket is, de azok – tényleg mintha külön állam lenne az MTVA – nem érkeztek meg. Ahogy a Varjuhoz kihívott mentősök is csak várakozás után juthatak be, hogy megvizsgálják a birda és lábfájdalmakra panaszkodó, de amúhy kedélyes politikust. A DK-s képviselőt később elvitték a mentők, pártja tájékoztatása szerint zúzódásai voltak.

A rendőrök akkor lettek aktívak, amikor közölték a képviselőkkel, hogy el kell hagyniuk az épületet. Óbuda jegyzőjének birtokvédelmi határozatára hivatkoztak, az eljárást az MTVA kezdményezte, és egy ilyen döntés ezek szerint erősebb a törvény adta jognál, ami egy képviselőnek jár.

A köztévé a képviselőket ugyan nem szólaltatta meg, de mostanra már foglalkoztak a sajátos székházelőszoba-foglalással. Az M1 nézői megismerhették a témában megszólaló Hidvéghi Balázs fideszes kommunikációs igazgató és ifjabb Lominci Zoltán véleményét is. Ők elítélték az ellenzéki képviselőket, a köztévé pedig ellentámadásba lendült, feljelentést tett és közölte, hogy jogos volt a biztonsági őrök fellépése a provokáló képviselőkkel szemben. Megszólalt a hírhamisító Papp Dániel vezérigazgató is, de nem a képviselőkkel váltott pár szót, csak a köztévé kamerájába beszélt.

Az ellenzéki képviselőkkel szembeni inzultusok miatt a székházból szó szerint kidobott Hadházy Ákos tüntetést hirdetett délután hatra az MTVA-hoz. Pár ezren jelentek meg, és már ekkor is érezhető volt egy eddig soha nem tapasztalt ellenzéki összefogás a Jobbiktól a DK-ig, amibe bevették a tüntetőket vasárnap a tévészékházhoz vezető Momentumot is.

A hatalom elleni egység akkor lett teljes, amikor a tévészákházból kijött az ott lévő 12 képviselő is. Hogy miért távoztak, az nem volt világos, mert a rendőrök csak felszólították őket, nem intézkedtek velük szemben, és az ötpontos követelést sem volt hajlandó beolvasni a köztévé.

A szocialista Kunhalmi Ágnes azzal indokolta a távozásukat, hogy a botrány miatt sokkal többen értesültek a rabszolgatörvénynek nevezett túlóratörvény miatti, de annál általánosabb ötpontos tiltakozásukról, mintha a köztévé beolvasta volna azt. Ebben lehet valami, hiszen a székházból korábban Facebook-live-ozó Szél Bernadett közvetítését majdnem annyian nézték, mint a köztévé adását. Győzelemnek azért mégis erős volt nevezni, hogy kijöttek.

A színpadon álló, a mikrofont kézrők kézre adó 12 képviselő ugyanakkor valóban az az eddig darabajira hullott ellenzék soha nem látott egységét sugározta, szalonképessé vált a baloldalon a Jobbik, és számukra sem volt kellemetlen összeállni a – Gyurcsányt feltűnően háttérbe tartó – DK-val. Az országgyűlési választások előtti koordinációs kudarcok után most már arról beszéltek, hogy közös főpolgármester-jelölttel legyőzhető Tarlós István is.

kép. hvg.hu

A tüntetés, akárcsak eddig minden nap, a hivatalos rész lezártával lett igazán aktív. Momentumos molinó mögött, jobbikos zászlókkal 1-2 ezer ember propagandaturnéra indult, érinte a Hír TV székházát, a Ripost szerkesztőségének épületét, majdnem nem vették észre, hogy a Figyelőt is útba ejtették, aztán a Mediaworks székházához is elmentek. Szimbolikus épület, a Népszabadság utolsó épülete volt, most már a Mészáros-lapok központja.

Mindehol nagy volt a rendőri készültség, de sehol sem volt balhé. A tévészékháznál sem, ahol ott maradt a tüntetők kb. fele, és a Kétfarkúnak köszöhetően azzal szórakoztatták magukat, hogy Mészáros Lőrinc-féle Szuper Márió-játékot festettek a falra.

A rendőrök és a tüntetők közötti feszültség látványosan csökkent hétfőre. Hógolyóval ugyan megdobálták pár rendőrt, egy tűz eloltása körül is volt kisebb feszkó, de könnygázt tegnap nem használtak a rendőrök, és nem hangzott el sehol, hogy a tüntetések elvesztették békés jellegűket. Így zárult a nap.