A kormány simán leváltható Karácsony szerint

0

Óriási siker volt az ellenzéki összefogás, kiderült, hogy a Fidesz-kormány megingatható, sőt, le is váltható; ehhez viszont ellent kell állni a kormány bomlasztó tevékenységének. Lényegében erről beszéltek szombaton a szocialisták vezetői – és meghívott vendégként Karácsony Gergely – az MSZP választmányi ülése után.

Zárt alakzat, előválasztás, győzelem

A legerősebb kijelentéseket Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke tette. Mint mondta, pártján belül sikeresnek tartják az elmúlt időszakot: kiderült, hogy kibillenthető a fideszes centrális erőtér, a köztársaságpárti szavazók pedig felismerték erejüket, és elmentek szavazni.  Ezután azonban még nagyobb munka vár ránk figyelmeztetett Kunhalmi – hiszen a Fidesz az elmúlt két hónapban mindent megtett, a jövőben is meg fog tenni azért, hogy éket verjen a szavazói bázisok közé, büntesse az ellenzéki vezetésű városokat, és akadályozza a pártokat. Erről szólt szerinte az is, hogy az elvették az önkormányzatoktól az helyi építési hatóságokat, a tömegközlekedésbe csatornáznák a városi iparűzési adóbevételt, államosítanák a színházi világot, a frakciószabályok újra rajzolásával csorbítanák a képviselői jogokat.

megosztási kísérletek ellen csak erős egység véd: tartani kell az alakzatot – figyelmeztetett Kunhalmi, hangsúlyozva, hogy csak egy az egy ellen felállásban, közös miniszterelnök-jelölttel lehet leváltani a Fideszt. Aki már két listáról, két jelöltről beszél, az a győzelem esélyét csökkenti.

Kunhalmi beszámolójából egyértelművé vált, hogy az MSZP már az országgyűlési választásokra készül, és az ellenzék győzelemhez a főpolgármester támogatására is számít. 2020 számukra a felkészülés éve lesz, 2021 az előválasztásoké és a csatáé.

A parlamentben már nem érdemes politizálni

Az is fontos momentum volt, hogy az ellenzéki ellenállás terepe nem a parlament, hanem az utca lesz a szocialisták szerint, itt lehet hatékonyan fellépni a kétharmad nyomásával szemben. A beszédekben többször is előfordult a köztársaságpárti kifejezés – ami star wars-os párhuzammal élve, a Birodalomként működő NER-rel állítható szembe.

Lényegében a már elhangzottakat erősítette meg Tóth Bertalan is. Az MSZP elnöke hatékonynak tartja az “egy az egy ellen”-felállást, az előválasztás pedig olyan forma, ami sikeres lehet az országgyűlés választói körzeteiben, és a miniszterelnök-jelölt kiválasztása során is. Mint mondta, az ellenzéki egység nem csak képviselőket, városvezetőket adott az országnak: ez egy óriási lehetőség arra, hogy a demokratikusan működő politikai erők – zöldek, liberálisok és jobboldaliak – együtt határozzák meg a nemzeti minimumot, a kultúra, oktatás, egészségügy, szociális ellátás terén.

Nyitott kormányzást szeretne Karácsony

Karácsony Gergely  megköszönte, hogy meghívták az MSZP-s programba, majd az elmúlt időszak tapasztalatairól beszélt: emlékeztetett rá, hogy a rabszolgatörvény elfogadása miatt érzett harag kovácsolta össze tavaly decemberben a pulpitusfoglaló ellenzéket, és ez teremtett érzelmi közösséget a pártok és szavazók között. Mindebből Karácsony Gergely szerint az a tanulság, hogy a szavazókat jobban be kell vonni a politikába. Az előválasztás ugyan csak egy technika, de egy lehetőség arra, hogy a választók visszaszerezzék önállóságukat szabadságukat a hatalommal szemben A Budapestnek megszerzett 50 milliárdos egészségügyi támogatást, a rabszolgatörvény fővárosi betiltását, a kilakoltatási stopot vagy a munkakeresők ingyenes bérletét mind olyan eredményként értékelte a főpolgármester, ami a közösség szolidaritásán alapul Karácsony így tulajdonképpen a városok és városlakók összefogását állította szemben a kétharmaddal; szerinte a kormánypárt nagyon nehezen tudja elfogadni, hogy milliók élnek ellenzéki vezetésű városokban – a települések szövetsége viszont egyértelmű erőt képvisel. A főpolgármester ezért olyan nyitott kormányzást valósítana meg, ami mindig párbeszédet folytat a városok lakóival.

Forrás Népszava